Mihajlović: Uključujemo i građane u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Biznis 01. mar. 202114:176 komentara
Podeli:
Izvor: EPA

Novim propisima u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koje je pripremilo Ministarstvo rudarstva i energetike, želimo da u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora uključimo i građane i omogućimo veće iskorišćenje potencijala obnovljivih izvora energije, izjavila je portalu Biznis.rs resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Takođe, cilj je da se energetska efikasnost podigne na nivo nacionalnog projekta, objasnila je ona i podsetila da je jedna od najvažnijih novina u Predlogu zakona o obnovljivim izvorima energije da omogući privredi, ali i građanima da postavljaju solarne panele.

„Tako i privreda i građani imaju mogućnost da budu ne samo kupci, nego i proizvođači električne energije. Danas je cena tih tehnologija mnogo niža nego ranije i želimo da omogućimo da na krovu svake kuće, stambene zgrade, proizvodne hale, sportskog centra, od istoka do zapada i od severa do juga Srbije, imamo ugrađene solarne panele“, istakla je Mihajlović.

Kako je naglasila, to će značiti da, s jedne strane, građani smanje svoje troškove, da višak energije plasiraju u mrežu, a da ćemo kao zemlja koristiti više energije iz obnovljivih izvora

Komentari

Vaš komentar