Mihajlović: Udeo rudarstva u BDP Srbije moguće povećati do četiri odsto

Biznis 18. jan. 202114:552 komentara
Podeli:
Tanjug/Nikola Nađić

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da postojeći udeo rudarstva u BDP-u, koji iznosi 1,9 odsto, može za tri godine da se poveća na 3,5 do četiri odsto i da važnu ulogu u tome ima Geološki zavod Srbije.

„Današnji sastanak sa predstavnicima Geološkog zavoda Srbije jedan je od najvažnijih sastanaka od kako je formirano novo Ministarstvo rudarstva i energetike. Nema razvoja rudarstva ako Geološki zavod Srbije ne dobije svoje pravo mesto, ako ne bude mnogo prepoznatljiviji i ne postane nezaobilazna adresa za sve koji rade bilo šta u oblasti rudarstva u Srbiji“, rekla je Mihajlović.

povezane vesti

Ona je istakla da je uloga Geološkog zavoda veoma značajna i da je potrebno da ova institucija bude prisutnija na svim državnim projektima, ne samo u oblasti rudarstva, nego i u infrastrukturi.

„Početak svega je izrada izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a moramo da imamo i jasnije kriterijume po pitanju istražnih prava. Ljudi u zavodu daju svoj maksimum, ali mi želimo da uz podršku države taj maksimum bude još veći i sigurna sam da zajedno možemo da pokrenemo stvari“, rekla je Mihajlović.

Direktor Geološkog zavoda Srbije Dragoman Rabrenović istakao da je danas da je pokrenuto nekoliko važnih pitanja, uključujuči izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kao i veću prepoznatljivost Geološkog zavoda Srbije, imajući u vidu kapacitete i medjunarodnu reputaciju ove institucije.

Komentari

Vaš komentar