Mihajlović: Ruski partner može da pošalje gas i preko Mađarske

Biznis 28. apr. 202209:40 > 13:0210 komentara
Podeli:
gasovod
Izvor: Tanjug/AP Photo/ BTA Tsvetomir Petrov

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže za RTS da tranzit gasa preko Bugarske ide sasvim normalno, ali da je Srbija spremna za svaku situaciju. Srbija ima u podzemnom skladištu gasa za više od mesec dana, nabavila je i mazut, a ruski partner može gas da pošalje i preko Mađarske, objasnila je Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović je izjavila, povodom obustave isporuka ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj, da Srbija redovno dobija svoje količine.

„Bugarima jeste obustavljeno, ali tranzit ide sasvim normalno, što ne znači da nismo spremni za svaku situaciju“, napominje Mihajlovićeva.

Juče su iz Bugarske stizale oprečne izjave premijera i ministra energetike oko tranzita za Srbiju. Premijer kaže da će se razmotriti tranzit, a ministar da se neće zaustavljati.

"Neće se dirati tranzit bar za sada. Uvek možemo da očekujemo takvu situaciju. Mi smo za to spremni", ističe ministarska za RTS.

Ako se to desi, navodi, Srbija ima u podzemnom skladištu gasa za više od mesec dana, zatim supstituciju gasa, najčešće mazut, a ako baš dođe do situacije da ničega nema, postoji mogućnost ograničenja isporučenih količina.

Takođe, objasnila je, ruski partner može gas da pošalje i preko Mađarske. "Srbija je spremna za svaku vrstu scenarija", poručila je ministarka energetike.

"Radimo na pripremi za zimsku sezonu, koja neće biti laka nikome u Evropi, posebno ne državama koje su 100 odsto zavisne od ruskog gasa, kao što smo mi. Razmatramo i alternativne rute, postoje slobodni kapaciteti Transgasa u Balkanskom toku od oko 10 odsto, što je blizu polovine naše godišnje potrošnje. Bulgartransgas ima slobodne kapacitete i turski operator može da transportuje te količine, koje će biti dovoljne za našu stabilnost", kaže Mihajlovićeva.

Država je ograničila cenu gasa za privredu do 1. maja na novembarskom nivou. Upitana hoće li se menjati uredba, ministarka kaže da se još rade analize.

"Na vreme ćemo reći ako budemo produžavali, verovatno da da. Ne bih da sad govorim jasno da li ćemo produžiti uredbu. Tek ćemo razgovarati i nakon analiza doneti odluku", kaže Mihajlovićeva.

Gradiće se novo skladište gasa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je, govoreći o diverzifikaciji snabdevanja gasom, da je plan da početkom sledeće godine počne izgradnja i novog podzemnog skladišta gasa".

Mihajlović je tokom razgovora sa ambasadorkom Velike Britanije Šan Meklaud istakla da je energetika najvažnija tema u celom svetu.

Ambasadorka Meklaud je istakla da postoji velika zainteresovanost britanskih kompanija da učestvuju u izgradnji energetske infrastrukture u Srbiji.

"Srbija je u fokusu, ne samo zbog toga što je najveća zemlja u regionu, već i zato što je ostvaren veliki ekonomski napredak, a smatramo da postoje još veće mogućnosti posebno za unapređenje saradnje u oblasti izgradnje energetske infrastrukture", rekla je Meklaud i ocenila da je rad Mihajlović "veoma značajan za stabilnost, sigurnost i prosperitet Srbije" i da se nada nastavku saradnje.

O ceni struje: Ovo nije pitanje plata, već opstanka EPS-a

Cene struje u Evropi rastu, dok privreda u Srbiji ima ograničenu cenu do juna.

"Srbija ima najnižu cenu elekrične energije u Evropi, nije realno da imamo ovu cenu, moramo da je uskladimo da to bude održivo i da EPS iz krize izađe na nogama, a ne na kolenima", rekla je Mihajlovićeva.

Povezane vesti

Ministarstvo, ističe, stoji uz EPS i smatra da su njihovi zahtevi realni.

"Ovo nije pitanje plata, već opstanka EPS-a", poručila je ministarka energetike.

Mihajlovićeva je, povodom navoda o malverzacijama u EPS-u, rekla da Ministarstvo ne može da ih proverava, ali da je podnelo dve krivične prijave i da nadležni organi to moraju da reše.

Komentari

Vaš komentar