Mihajlović: Novih pet milijardi evra za obnovljive izvore energije

Biznis 15. sep 202113:06 > 13:559 komentara
Izvor: Freeimages/ohzara

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je vrednost projekata novog investicionog ciklusa 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti za obnovljive izvore energije.

Mihajlović je na konferenciji o obnovljivim izvorima energije (OIE) istakla da je dekarbonizacija i zelena energetika generacijsko pitanje i da je u procesu energetske tranzicije neophodno zajedničko delovanje.

Pročitajte još:

„Pokrenuli smo kroz zakonski okvir proces energetske tranzicije. Moramo da budemo brzi i efikasni kada je u pitanju dekarbonizacija, bez obzira na otpore koje osećamo. Sve priče koje čujemo, da ukoliko budemo imali više OIE, više solarnih i vetroelekrana, da to znači nestabilnost energetskog sistema – nije tačno. Sve što čujemo da ćemo tako morati da uvozimo struju – nije tačno“, naglasila je ministarka.

Mihajlović je rekla da ako Srbija polako, korak po korak, ide ka tome da zameni prljave elektrane koje koriste najgori ugalj i da ima što više kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, može da bude važan faktor u trgovini električnom energijom u ovom delu Evrope.

Ona je istakla da je novim zakonskim okvirom postavljen temelj za sprovođenje nove energetske politike koja donosi drugačiji strukturni privredni rast i razvoj.

„Pitanje dekarbonizacije je pitanje zdravlja i životne sredine i ljudi, ona je i potencijal i mogućnosti koje pruža su gotovo nemerljive. To je i novi model rasta, jedna nova industrijska revolucija. Govorim o novim investicijama, novim zelenim radnim mestima“, poručila je Mihajlović.

Ona je rekla da su u pripremi podzakonska akta i strateška dokumenta kojima će biti odredjen put kojim Srbija treba da ide u narednim decenijama u energetici.

„Naš cilj je da, uz konsenzus sa gradjanima Srbije, do 2040. godine imamo najmanje 40 odsto energije dobijene iz OIE, a do 2050. i više od 50 odsto. Očekujemo i da emisije štetnih gasova narednih 10 godina prate prosek u EU“, istakla je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Komentari

Vaš komentar