Mihajlović: Nadamo se usvajanju strategije za energetiku sledeće godine

Biznis 05. jul. 202112:07
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je sa direktorom Konzorcijuma Elektrotehničkog instituta „Nikola Tesla” Draganom Kovačevićem Ugovor za izradu Strategije razvoja energetike i Program ostvarivanja Strategije.

Pročitajte još:

Ona je takođe sa dekanom Geografskog fakulteta Dejanom Filipovićem potpisala Ugovor za izradu izveštaja o strateškoj proceni uticaja nove strategije na životnu sredinu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Mihajlović je rekla da su Vlada Srbije i resorno Ministarstvo pokrenuli velike promene u sektoru rudarstva i energetike donošenjem četiri ključna zakona.

„Time smo stvorili osnovu za korak dalje, a to je definisanje strateški važnih dokumenata da znamo gde ćemo biti u energetici do 2040. sa vizijom do 2050. godine. Ono što Srbiji treba, ako govorimo o strateškom razvoju, su znanje i vizija gde idemo u narednim decenijama“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da očekuje da u novembru bude prvi prikaz strategije i program njenog ostvarivanja.

„Nadamo se da ćemo sledeće godine usvojiti i ovu strategiju, ali i plan za energetiku i klimu. Da kao zemlja imamo osnovu da budemo aktivni u energetskoj tranziciji u kojoj je ceo svet. Da budemo brži i efikasniji u ostvarenju energetske bezbednosti i zdravije životne sredine”, rekla je Mihajlović.

Kovačević je rekao da je izrada Strategije razvoja energetike jedan od najvažnijih dokumenata države.

„Kroz zajednički rad na izradi Strategije i plana ostvarenja trudićemo se da sledimo moto Nikole Tesle – prosperitet i napredak svakog pojedinca, nacije, države i čovečanstva zavisi od načina na koji koristimo energetske resurse. Naš cilj je da strategija odredi pravce delovanja u sektoru energetike u narednim decenijama”, poručio je Kovačević.

Filipović je rekao da zajedničkim snagama mogu da urade studiju procene uticaja na životnu sredinu.

„Imamo kapacitete, formiraćemo multidisciplinarni tim i verujem da ćemo uspešno odgovoriti na pitanje kako Strategija utiče na životnu sredinu i preporučiti mere na dobrobit svih”, rekao je Filipović.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i dekan Rudarsko geološkog fakulteta Zoran Gligorić, koji je rekao da ovaj fakultet može da da značajan doprinos u razvoju energetike kao značajne grane za razvoj celog društva

Komentari

Vaš komentar