Mihajlović: Nadam se da ćemo imati rudnik jadarita i lanac proizvodnje litijuma

Biznis 09. sep. 202113:28 > 13:3080 komentara
Podeli:
ZORANA MIHAJLOVIĆ
Izvor: Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Projekat Jadar je strateški važan ne samo za rudarstvo, već za kompletnu privredu Srbije i verujemo da će biti ispunjeni svi uslovi u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u razgovoru sa predsednicom "Behtela" za rudarstvo Eli Mekadam.

Zelena agenda je model rasta, a iz energetske tranzicije ćemo izaći snažniji i razvijeniji. Hoćemo da unapredimo rudarski sektor, jer je mnogo mogućnosti za nova ulaganja i nove kompanije, poput „Behtela“, što znači veći udeo rudarstva u BDP i nova radna mesta, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Povezano:

Nadam se da ćemo imati rudnik jadarita, odnosno litijuma, ali naš cilj je da imamo kompletan lanac proizvodnje litijuma, fabriku litijumskih baterija i fabriku električnih vozila, naglasila je ona.

Mihajlović je istakla da novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije predstavlja osnovu za novi investicioni okvir, kao i da postoji prostor za saradnju sa „Behtelom“ u realizaciji projekata u izgradnji novih hidroelektrana, vetroelektrana i solarnih elektrana.

Podržavamo viziju i ciljeve koje ste zacrtali u procesu energetske tranzicije i drago nam je da postoji mogućnost da budemo deo vizije o zelenom rudarstvu, zelenoj energetici i održivoj ekonomiji, rekla je Mekadam.

Sastanku, na kojem je dogovoreno da razgovori o saradnji kompanije „Behtel“ sa Ministastvom budu intenzivirani, prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, navodi se u saopštenju.

Prioriteti američke administracije su održiv rast, zelena ekonomija i neophodnost povećanja proizvodnje zelene energije, rekao je Godfri i istakao da postoji veliki prostor da Srbija postane primamljivije mesto za nove investicije, ne samo iz SAD, već i iz EU.

Komentari

Vaš komentar