Mihajlović: Interkonekcija Srbija-Bugarska među najvažnijim državnim projektima

Biznis 18. jul 202213:08 > 17:372 komentara
Izvor: Tanjug / Aleksandar Ćirić

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska strateški važan projekat za energetsku bezbednost i jedan od trenutno najvažnijih projekata u Srbiji.

„Mi smo mala zemlja koja je geostrateški dobro pozicionirana. To nas je u nekim momentima kroz istoriju i te kako koštalo, ali ta pozicija može da nam donese i određene prednosti. Jedna od njih je da budemo tranzitna ruta u enegetici i saobraćaju. Nismo slučajno završili istočni i južni krak Кoridora 10, tako i u energetici želimo da budemo tranzitna ruta i da imamo dovoljne količine energije i da ne budemo u poziciji da zavisimo od jednog pravca dotoka gasa ili dobavljača“, rekla je Mihajlovićeva obilazeći gradilište gasovoda Niš-Dimitrovgrad, na kojem su danas počeli radovi na merno regulacionoj stanici.

Ona je podsetila da je Srbija izgradila gasovod Balkanski tok i dobila još jedan pravac snabdevanja gasom, ali da i dalje ima samo jednog dobavljača, saopštilo je ministarstvo rudarstva i energetike. „Jedan dobavljač, ma ko to bio, nije dovoljan da budemo cenovno i energetski bezbedni i zbog toga je ova interkonekcija važna. Pregovaramo s Azerbejdžanom da sledeće godine od njih dobavljamo gas i očekujem da ćemo imati dodatnu sigurnost kad na jesen iduće godine ovaj gasovod bude završen“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da su zajedničkim radom svih učesnika u projektu prevaziđeni određeni problemi koji su nastali kao posledica rata u Ukrajini, te da će potrebna oprema stići na vreme.

Kako je navela, ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa gradom Nišom i ministarstvom finansija, radi na rešavanju pitanja u vezi s eksproprijacijom.

Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad počela je 1. februara 2022, a dužina interkonekcije na teritoriji Srbije iznosi 109 kilometara.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da će novi gasni interkonektor diverzifikovati snabdevanje gasom i značajno povećati količinu gasa dostupnog industriji i domaćinstvima i obezbediti čistiju životnu sredinu.

Ocenio je da će zahvaljujući ovom projektu Srbija će biti manje zavisna, a njena privreda otpornija, uz dodatni izvor energenata.

Pročitajte još:

„EU obezbeđuje gotovo 50 miliona evra donacija i 25 miliona kredita Evropske investicione banke za ovaj projekat, potvrđujući našu posvećenost da podržimo energetsku bezbednost Srbije i prelaz sa uglja na energetske izvore koji manje zagađuju. Ruska agresija na Ukrajinu stvorila je nove energetske izazove i pokazala da Rusija nije pouzdan snabdevač energijom. EU će nastaviti podršku zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, u ovim teškim vremenima kroz dalje poboljšanje energetske infrastrukture, a takođe i kao deo EU Repower mehanizma“, rekao je Žiofre.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić rekla je da veruje da će gasovod biti završen u roku, ističući da je on važan ne samo za sigurnost snabedavanja, već i za smanjenje emisije štetnih gasova.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da do pre nekoliko godina Pirot nije imao završen ni saobraćajni koridor, koji je danas u finkciji, a da će sada dobiti i novi gasovod koji je veoma važan za razvoj grada, a posebno za industriju.

Komentari

Vaš komentar