Mihajlović: Građani nemaju razloga za strah, dovoljno energije i energenata

Biznis 15. mar. 202215:3419 komentara
Podeli:
Izvor: ANJUG/MRE/ZORAN PETROVIĆ

Nema razloga da građani strahuju, jer ima dovoljno energije i energenata i neće biti nestašice, jer je država pravovremenom reakcijom zaštitila domaće tržište, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je, nakon obilaska radova na rekonstrukciji osnovne škole „Aleksa Dejović“ u Užicu, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da nigde u Evropi i u svetu nije dobra situacija jer je ekonomska i energetska kriza na koju Srbija nije uticala i ne može da utiče, ali je nemoguće da ne oseti posledice.

„Bez obzira na sve, država Srbija je odgovorna i zahvaljujući pre svega finansijskoj stabilnosti i našem radu prethodnih godina, možemo da kažemo da imamo svega što je potrebno. Imamo dovoljno benzina, dizela, TNG-a za više od mesec dana i gasa u podzemnom skladištu Banatski Dvor“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da cene toplotne i električne energije i gasa za domaćinstva ostaju iste.Ona je ponovila da je Uredba o ograničenju cene naftnih derivata doneta kako bi se zaštitili potrošači i privreda u Srbiji, a da nijednog trenutka nije bilo nestašica, niti ograničenja u isporuci.

"Usvojili smo Uredbu o ograničenju visine cene naftnih derivata zbog krize na svetskom tržištu, a ne zato što je bilo nestašica. Prošle godine u ovo vreme barel nafte na svetskom tržištu koštao je 50 dolara, prošle nedelje je bio 130, a danas je 106 dolara za barel", rekla je ona.

Mihajlović je posle obilaska domaćinstva koje je učestvovalo u projektu zamene stolarije, rekla da je povećanje energetske efikasnosti zajedno sa izgradnjom novih elektrana stub energetske politike i da je pitanje energetske infrastrukture ključno za privredni razvoj zemlje.

"Kada radovi na energetskoj sanaciji ove škole budu gotovi u junu, godišnji troškovi za energiju će umesto dosadašnjih pet miliona biti 1,6 miliona dinara. Emisija CO2 biće niža za 80 odsto, a potrošnja energenta će se smanjiti za 70 odsto", rekla je Mihajlović.

Dodala je da će se, nakon završetka svih projekata koji se rade, za dve godine smanjiti emisija ugljen-dioksida za 20 odsto na republičkom nivou.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević izjavila je da grad ove godine izdvaja 30 odsto više novca za unapređenje energetske efikasnosti.

"Energetska sanacija tri osnovne škole i vrtića veoma je važan projekat za grad i osim što će doneti uštede, doprineće poboljšanju uslova rada. Prošle godine smo u budžetu imali 70 miliona dinara, a ove godine 100 miliona za projekat koji je pokrenulo Ministarstvo i ovo je jedan od načina da se borimo sa višedecenijskim problemom aerozagadjenja u gradu", rekla je Raković Radivojević.

Komentari

Vaš komentar