Mihajlović: Srbijagas ne radi dobro, a direktor ima primanja 34.000 evra

Biznis 19. jan 202110:53 > 11:52
Podeli:
Izvor: Tanjug/Nikola Nađić

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je "Srbijagas" neuređeno preduzeće sa velikim dugovima, te da je cilj ministarstva da se uredi gasni sektor i da gasna preduzeća donose državi mnogo veći profit.

Kako je saopštilo ministarstvo, Mihajlović je rekla da je „Srbijagas“ potpuno neuređeno preduzeće, koje pored više od milijarde evra duga koje je država preuzela, uzima dodatno, samo za proteklih godinu i po dana i više od 300 miliona evra kredita od banaka za tekuću likvidnost, ne za investicije.

„To nije uspešno preduzeće. Ne može biti uspešno preduzeće koje nije završilo planirane gasifikacije, a one koje je radilo, nije radilo po realnim cenama, nego po tri ili pet puta višim“, kazala je Mihajlović.

Ona je naglasila da Srbija u gasnom sektoru treba da se povezuje sa svim susedima i da pored gasovoda Niš-Dimitrovgrad gradi i gasne interkonekcije ka Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, te da je, pored toga, važno da se radi i jedan krak ka Prištini.

Mihajlović je istakla da je njen cilj uređen gasni sektor, profitabilna preduzeća, „a ne preduzeća koja prave gubitke i iza kojih za svaki projekat mora da stoji država“.

„Danas imamo ‘Srbijagas’ koji ne radi dobro, ali čiji direktor ima mesečna primanja od 34.000 evra, koji sam sebe postavlja u nadzorne odbore i skupštine preduzeća povezanih sa ‘Srbijagasom’. To nije pitanje bilo kakvog ličnog sukoba, već pitanje budućnost gasne privrede u Srbiji“, navela je Mihajlović.

Budućnost Srbije u povećanju energetske efikasnosti

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je energetska budućnost Srbije u povećanju energetske efikasnosti, izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana i gasnih elektrana. Dodala je da budućnost nije u malim hidroelektranama, jer je reč o maloj proizvodnji, kao i da one treba da se grade samo tamo gde je zaista prihvatljivo. Navela je i da je glavni cilj izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima da se ova oblast razvija, a da država od toga ima veće prihode i da se u rudarstvo privuku kvalitetne investicije.

„Trenutno, mi bacamo proizvodnju jedne termoelektrane zbog toga što smo energetski neefikasni i zato je za nas energetska efikasnost praktično novi izvor energije“, kazala je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je istakla da će sve evropske zemlje postepeno smanjivati proizvodnju električne energije iz uglja.

„Neće niko zatvarati termoelektrane i kopove, niti će ljudi ostati bez posla. Neće ni Poljska zaustaviti svoje termoelektrane, nego tek 2050. godine, kad se obezbedi energija iz drugih izvora“, rekla je Mihajlović gostujući na TV Hepi.

Ona je dodala da nije budućnost Srbije u malim hidroelektranama, jer je reč o maloj proizvodnji i one treba da se grade samo tamo gde je to zaista prihvatljivo.

Кroz izmene zakona koji uređuje oblast energetske efikasnosti, kako je navela, biće osnovana uprava za energetsku efikasnost koja će se oslanjati ne samo na novac iz budžeta, nego i međunarodnih partnera i evropskih fondova.

„Кroz taj fond želimo da podržimo građane da zamene prozore i vrata, da rešavamo pitanje individualnih ložišta koja su među najvećim zagađivačima, a da bismo videli određene efekte, biće potrebno najmanje tri godine“, rekla je Mihajlović.

Glavni cilj izmena Zakona o rudarstvu – da država ima veće prihode

Ministarka je navela da je glavni cilj izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima da se ova oblast razvija, a da država od toga ima veće prihode i da se u rudarstvo privuku kvalitetne investicije.

Ona je naglasila da se kroz izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima vodi računa o mineralnom bogatstvu Srbije, omogućava da svi postupci budu pregledni i efikasni i da se spreči svaki vid zloupotreba, saopštilo je ministarstvo.

„Želimo da stvorimo uslove da se rudarstvo razvija i zbog toga uvodimo e-rudarstvo, kako bismo imali efikasnije i jednostavnije procedure. Ali, želimo da niko ne bude povlašćen ako hoće da istražuje i da posle eksploatiše neku rudu i zbog toga ćemo predložiti da se skrati trajanje istražnih prava, a ne da neko to radi osam ili devet godina i da okupira određeni prostor“, rekla je Mihajlović gostujući na TV Hepi.

Ona je navela da postoje naknade koje se plaćaju ministarstvu i naknade po metru kvadratnom, ali da država od toga danas ima mali novac.

„U redu je da dolaze investitori i da istražuju, ali država mora imati korist od svega toga i mnogo veće prihode“, kazala je Mihajlović.

Dodala je da se jedna od glavnih izmena odnosi na to da će Vlada ubuduće za eksploataciju strateških mineralnih sirovina sprovoditi postupak u skladu sa Zakonom o javnom privatnom partnerstvu i koncesijama, čime će se voditi više računa o mineralnom bogatstvu Srbije.

„Rudarstvo predstavlja veliki potencijal da se Srbija razvija. Blizu 200 milijardi dolara je vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina kojima Srbija raspolaže. Zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije“, rekla je Mihajlović.