Mihajlović: Bezbednost rudara na prvom mestu, obaveza da o njima vodimo računa

Biznis 18. maj. 202216:476 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa rukovodstvom JP za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", o proizvodnji, finansijskoj sitauciji, bezbednosti i zaštiti na radu, dosadašnjem poslovanju i planovima za konsolidaciju i restrukturiranje, saopštio je njen Kabinet. Ona je rekla da je podrška države ključna za funkcionisanje "Resavice" i ponovila da je bezbednost rudara na prvom mestu.

„Država obezbeđuje godišnje više od 40 miliona evra za zaposlene u ‘Resavici’. Naša obaveza je da o njima vodimo računa, ali i da razgovaramo o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne. Suštinski je važno da zajedno donosimo i sprovodimo odluke koje se odnose na konsolidaciju i restrukturiranje ovog javnog preduzeća“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je potreban zajednički predlog rešenja sa finansijskim, tehničkim i investicionim projekcijama, jer je cilj održiv plan za proces tranzicije ugljarskog sektora, kako bi se donela dugoročna rešenja, pre svega ona koja se odnose na nerentabilne rudnike.

Na sastanku je razgovarano i o inspekcijskom nadzoru i neophodnosti da se sprovedu sve procedure pre nego što se ponovo krene sa izvodjenjem radova u rudniku „Soko“, koji posluje u sastavu tog javnog preduzeća, nakon pogibije osam rudara.

V.d. direktora JP PEU „Resavica“ Saša Spasić, rekao je da bez podrške države, odnosno Ministarstva rudarstva i energetike, ovo javno preduzeće ne bi moglo da funkcioniše.

On je predstavio rezultate rada, planove za naredni period, kao i mogućnosti za povećanje prihoda rentabilnih rudnika, ali i probleme sa kojima se „Resavica“ suočava.

Komentari

Vaš komentar