Mićović: Ograničavanje cena goriva u skladu sa zakonom ali dugoročno neodrživo

Biznis 11. feb. 202216:0013 komentara
Podeli:
Gorivo, benzin, benzinska pumpa, točilica za gorivo
Izvor: N1

Ograničavanje cena evro dizela i evro premijuma BMB 95 na mesec dana u skladu je sa Zakonom o energetici, ali je neodrživa na duži rok, ocenio je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

„Ne mogu ništa konkretnije da kažem o uredbi o zamrzavanju evro dizela na 179 dinara po litru i evro premijuma BMB 95 na 171 dinar dok se ona ne objavi sa svim detaljima“, rekao je Mićović.

Pročitajte još:

Vlada Srbije donela je juče uredbu kojom je ograničila rast cene evro dizela na 179 dinara i evro premijuma BMB 95 na 171 dinar sa rokom trajanja od 30 dana i mogućnošću produženja.

Mićović je rekao da je načelno uredba u skladu sa Zakonom o energetici koji predviđa da se u slučaju poremećaja cena na svetskom tržištu mogu ograničiti cene u maloprodaji, ali ne na duži rok.

Istakao je da taj mehanizam otklanjanja poremećaja na tržištu nije nepoznat u praksi.

Naftne kompanije predlagale su ranije da država smanji poreze i akcize koji u ceni naftnih derivata čine i više od 52 odsto.

Vlasnik preduzeća „Nafta“ Nebojša Atanacković ocenio je da će prodavci goriva na pumpama u maloprodaji biti u problemu ako cena nafte „brent“, koja se koristi u Evropi, nastavi da raste.

Ta nafta će, prema prognozama, premašiti 100 dolara po barelu do kraja godine, a sredinom januara ove godine koštala je 87 dolara po barelu i bila je najskuplja od 2014. godine.

„Ako mera ograničenja cene za dva derivata nafte traje mesec dana maloprodajni lanac će moći da izdrži jer još ima prostora za maržu, ali ako cena nafte nastavi da raste na svetskom tržištu i rafinerije povećaju veleprodajnu cenu, biće problema“, rekao je Atanacković.

Dodao je da država nema pravo da ograniči cenu derivata rafinerijama i „zabrani“ da povećaju cene u veleprodaji ako one rastu na svetskom tržištu.

On je rekao da se u Srbiji deset godina cene goriva slobodno formiraju, a da u Hrvatskoj, BiH i Severnoj Makedoniji država određuje jedinstvenu cenu na pumpama, tako da ona raste ili pada, zavisno od cene nafte na svetskim berzama.

To je, kako je rekao, moguće verovatno samo ako se menja poreska stopa.

Komentari

Vaš komentar