Metro i kriza: Vesić uverava – gradi se, prema Lakićeviću – kriza će biti alibi

Biznis 20. maj. 202219:33 > 20:0119 komentara
Podeli:

Prošlo je tačno godinu dana od donošenja Zakona o metrou. Iako još uvek nije sve dogovoreno kada je reč o njegovoj gradnji, zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 kaže da su radovi na Makiškom polju, koje je najavljeno kao početna stanica, uveliko u toku. Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da građanima predstoji težak period, Vesić tvrdi da kriza neće uticati na tempo izgradnje metroa.

I dalje ga viđamo samo na maketi i u promo spotovima. I dalje nije tačno poznato kada će Beograd dobiti metro. Uprkos tome, zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da pripremni radovi za sada teku prema planu.

POVEZANE VESTI

„U ovom trenutku nasipamo Makiško polje, od 75 hektara nasuli smo skoro 17 hektara i ta dinamika ide u skladu sa planovima, pored toga završavamo pregovore za izgradnju samog depoa i za izgradnju pristupnih saobraćajnica, očekujemo da u septembru potpišemo ta dva ugovora, što znači da bismo mogli u decembru da počnemo da radimo depo“, rekao Vesić.

I dok zamenik gradonačelnika najavljuje buduće planove za metro, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predviđa – da građanima posle leta predstoji kriza i najavljuje najteži perod kakav nije viđen još od 1944. Goran Vesić – to, ipak, ne vidi kao prepreku koja može da utiče na tempo izgradnje metroa.

„Metro je naš prvi prioritet i metro će se sigurno graditi, tako da moguće da će možda neki drugi projekti infrastrukturni biti odloženi, što se tiče metroa to se neće dogoditi, tako da država ne može da ostane bez novca, samo što ćemo više novca trošiti za neke druge stvari kao što su energenti, ali metro nama utiče na rast bruto domaćeg proizvoda, na zapošljavanje domaće industrije, metro nije samo finansijski projekat, metro je projekat koji je razvojni i zato on ostaje sigurno prvi prioritet“, izjavio je Vesić.

A da projekat – metro neće biti ugrožen zbog moguće predstojeće krize, mišljenja je i urednik Novog magazina Mijat Lakićević.

„Tu praktično nije ni ašov poboden i na to se trenutno ne troše gotovo nikakve pare, dakle, u tom smislu meni se čini da ova kriza taj projekat ne ugrožava“, kaže Lakićević.

Sagovornik N1 dodaje i da, ukoliko do krize dođe – to bi moglo da ide na ruku predstavnika države i gradske vlasti kada je reč o probijanju rokova.

„Ti veliki infrastrukturni projekti inače kasne, recimo, pruga za Budimpeštu trebalo je da bude završena pre nekoliko godina, ja verujem i da bi projekat metroa kasnio i da nema ove krize, u ovoj situaciji, zvaničnici će sigurno iskoristiti tu priliku da kažu  – pa eto, nismo mogli zbog krize i kriza nas je zaustavila, a svi infrastukturni projekti su kasnili i kad nije bilo krize“, naveo je Lakićević.

Pripremni radovi za metro počeli su u novembru prošle godine. Zamenik gradonačelnika najavljuje da će izgradnja prvih metro stanica početi u septembru 2023.

Komentari

Vaš komentar