Matić: Želimo da u zemljama EU ostvarimo mogućnost lakog kretanja naših građana

Biznis 18. mar. 202111:00 > 11:5511 komentara
Podeli:

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je u Novom danu da je predlog Evropske unije izgleda digitalnog zelenog sertifikata dobra vest za naše građane, jer to podrazumeva da mogu ga dobiju i oni koji nisu iz zemalja Evropske unije. Ona je istakla da je to veoma važno, kao i da će sve zemlje članice EU pojedinačno odlučivati o uslovima za ulaz u zemlju.

Podsetimo, priča o uvođenju kovid pasoša izazvala je pravu buru kako u zemljama unutar EU tako i van nje. Onako, kako je sada predloženo, zeleni sertifikat koji treba da olakša putovanja, pored PCR testa, prepoznavaće i grupu drugih testova koje Evropska unija smatra pouzdanim.

Povezane vesti

„Predlog Evropske komisije ne treba da nas brine. Nakon jučerašnjeg objavljenog dokumenta nema više razloga za brigu. Svrha ovog dokumenta će biti olakšavanje kretanja što većeg broja ljudi koji su u zdravstvenom smislu sigurni i bezbedni“, navela je Matić.

Pojasnila je da će sertifikati biti kompatibilni sa licencama koje izdaje Svetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za lekove.

„U tom smislu je Sputnjik V već ušao u proceduru kod Evropske agencije za lekove, a očekuje se da će u aprilu i Sinofarm vakcina dobiti saglasnost Svetske zdravstvene organizacije. Sve to govori da će sve vakcine koje postoje na tržištu i koje se koriste u zemljama širom sveta moći da budu deo ovog digitalnog zelenog sertifikata“, rekla je Matić i dodala da će svaka zemlja pojedinačno odlučivati o priznavanju kineske i ruske vakcine.

Ocenjuje da je na ovaj način izbegnuta vrsta diskriminacije, odnosno politizacije pitanja vakcina.

„U jednom trenutku se činilo da se ovo pitanje politizuje, a zaista nije bilo potrebe. U interesu je čitavog sveta da se imunizacija izvrši u što kraćem roku i da se ona vrši sa onim vakcinama koje su dostupne“, rekla je Matić.

Ona je najavila sklapanje bilateralnog sporazuma sa Grčkom kojim bi se regulisala putovanja građana, pre svega u predstojećoj letnjoj sezoni, a da su u toku pregovori i sa predstavnicima Izraela.

Matić je navela i da određene države neće tražiti kovid pasoše, kao i da u određeni broj zemalja građani Srbije mogu da putuju i sa našim potvrdama. Među tim zemljama su Egipat, Gruzija, Turska i Island.

„Ali, mi pre svega želimo da sa zemljama u našem okruženju i zemljama Evropske unije da ostvarimo mogućnost što lakšeg i bržeg kretanja naših građana. Ne samo iz turističkih, već i iz poslovnih razloga“,  naglasila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Govoreći o vrstama testova koji su pored PCR testa navedeni u nacrtu dokumenta koji je EU juče izdala, ona je pojasnila da su na spisku i brzi antigenski testovi.

„Postojaće mogućnost, ukoliko niste vakcoinisani, i nemate potvrdu o vakcinaciji, da uđete u zemlje Evropske unije i sa grupom testova. Među njima je najpoznatiji PCR, ali i sa grupom brzih antigenskih testova. Deca će takođe morati da imaju test koji će se nalaziti u toj potvrdi kojom će roditelji raspolagati. Tu će biti pre svega brzi antigenski testovi. Očekujem da ćemo za dva meseca imati na snazi ova pravila, a Srbija će omogućiti besplatne PCR testove, kao što je to najavio i ministar spoljnih poslova“, napomenula je Matić.

Ona je apelovala da se što više građana vakciniše, i istakla da je trenutna epidemiološka soituacija nepovoljna.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar