Matić uverava da će sve vakcine biti validne za putovanja, Grčka prelomila

Biznis 18. mar. 202119:30 > 20:4048 komentara
Podeli:

Nakon što je Evropska komisija predložila uvođenje Digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar EU, poznat kao „kovid pasoš", iz Vlade Srbije stiže poruka da je to dobra vest. Međutim, građani i dalje ne znaju u koje zemlje će moći da uđu.

Ukoliko planirate putovanje u neku od zemalja Evropske unije, postoji mogućnost da vam karta propadne. Građani koji su vakcinisani Fajzer ili AstraZeneka vakcinom o tome ne moraju da brinu, dok će ostali morati da strepe. Međutim, iz resornog ministarstva tvrde drugačije.

POVEZANE VESTI

„Nakon ovog poslednjeg, jučerašnjeg draft dokumenta, nemamo više razloga za brigu. Brinuli smo se prošle nedelje, u petak je došla jedna glasina iz Brisela. To je na sreću ostala samo glasina, ovaj dokumet ima za cilj da omogući slobodu kretanja što većem broju ljudi“, kaže ministarka Tatjana Matić.

Ministarka turizma pojasnila je da je Sputnjik V ušao u proceduru kod Evropske agencije za lekove, a očekuje se da će u aprilu i Sinofarm vakcina dobiti saglasnost Svetske zdravstvene organizacije.

„Sve to znači da će sve vakcine koje postoje u svetu i u sistemu biti u tom digitalnom sertifikatu“, kaže Matić.

Sa ovakvom odlukom Evropske Unije ni sa „njenim pasošima“ ne slaže se Svetska zdravstvena organizacija.

„U ovoj fazi ne podržavamo da vakcinacija određuje da li možete da putujete u inostranstvo ili ne. Podržavamo vakcinaciju, i to bilo kojom vakcinom, da se napravi dokumentacija, bilo da je papirna ili poželjno digitalna, zbog čega SZO radi na pametnom digitalnom sertifikatu“ , rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, prenosi Juronjuz.

Grčka je, čini se, odluku već donela. Od 14. maja granice Grčke biće otvorene, a uslovi su negativan PCR test ili potvrda o vakcinaciji.

„Mogu da vam kažem da je ruska vakcina odobrena za teritoriju Grčke. Vrlo verovatno je da će sve vakcine biti dobrodošle. Antigenski test će pokazati prisustvo antitela svih koji ulaze u Grčku, tako da mislim da u tom smislu neće biti nikakvih problema“, rekao je Vasilios Provelegios.

Za sada, građani Srbije, sa našim potvrdama, bez kovid pasoša mogu da putuju u Egipat, Gruziju, Tursku i Island.

Komentari

Vaš komentar