Matić: Prodavci poštuju uredbu o maksimalnoj ceni osnovnih životnih namirnica

Biznis 22. dec. 202109:44 > 13:35
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da prodavci poštuju uredbu o maksimalnoj ceni osnovnih životnih namirnica i da u trgovinama ima dovoljno brašna, šećera, ulja, mleka, svinjskog buta.

Matić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekla da je predmet inspekcijske kontrole bila, pre svega, prva uredba o maksimalnoj ceni hleba tip 500, „Sava“ i da je bilo i prijava.

„Imali smo više od 500 inspekcija na terenu. Samo je 17 prijava bilo osnovano, gde je dolazilo do nekih prekoračenja. Negde su bile prekoračene marže, negde nije bilo dovoljnog procenta hleba u tim radnjama ili možda sastav hleba nije bio kakav je trebalo da bude“, navela je ona.

Matić je istakla da su u kontroli sprovođenja uredbe, koja se odnosi na par osnovnih životnih namirnica – brašno, šećer, ulje, svinjski but, mleko, od oko 200 obavljenih kontrola, napisane dve prijave i u jednom maloprodajnom objektu je utvrđeno prekoračenje cena.

Ona je najavila da bi brašno od ponedeljka trebalo da bude raspoređeno proizvođačima, po ceni od 33 dinara po kilogramu.

Komentari

Vaš komentar