Matić: Neće biti nestašica goriva

Biznis 11. feb. 202213:22 > 16:4423 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija

Uredbom kojom je ograničen rast cena goriva u Srbiji definisano je i da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju evrodizel i evro premijum BMB u količinama manjim od prosečnih za poslednjih godinu dana, kaže Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija. Ovo je, kako se navodi u saopštenju, utvrđeno u cilju sprečavanja eventualnih nestašica na tržištu.

Vlada Srbije je, na sednici održanoj 10. februara, donela Uredbu o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata, koja će važiti 30 dana.

Pročitajte još:

„Razlog za donošenje ove Uredbe je kontinuirani rast cena naftnih derivata u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga. Osim toga, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata“, rekla je Tatjana Matić.

Cilj ove uredbe je, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, kako dodaje, i očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na tržištu u Republici Srbiji.

Podsetimo, prema Uredbi, maksimalna maloprodajna cena evrodizela je 179 dinara po litru, a evro premijum BMB 95 je 171 dinara po litru.

Maloprodajne cene ostalih naftnih derivata nisu ograničene i slobodno se formiraju na tržištu.

Uredba, inače, u trenutku objave ovog teksta, još nije objavljena u Službenom glasniku. Na snagu bi trebalo da stupi narednog dana od dana objavljivanja.

Komentari

Vaš komentar