Marković: Restrikcije struje zadnja nužda, baš kad mora da se sistem ne raspadne

Biznis 29. avg 202219:4515 komentara
Izvor: N1

Već kasnimo sa planom štednje električne energije - ne samo da bismo uštedeli novac, jer smo uvozili i tokom letnjeg perioda a struja je i deset puta skuplja nego prošle godine - nego je i pitanje da li će biti dovoljno električne energije, kaže za Infobiz Željko Marković, lider za energetiku u konsultantskoj kući Dilojt. On ističe da je štednja struje trebalo da počne već posle zime, jer smo mogli da je uštedimo i tokom leta.

Gašenje rasvete na javnim objektima koje je stupilo na snagu pre dva dana, prva je mera štednje električne energije koju je preduzela Vlada Srbije. Iz Ministarstva energetike tek najavljuju da će predložiti i neke nove, poput korišćenja led rasvete ili zamene stolarije i prelaska na sa grejanja na struju na drugi vid grejanja. Koliko moramo da uštedimo da bismo imali dovoljno struje tokom zime, kada je trebalo napraviti plan štednje, može li potrošnja u domaćinstvu biti znatno smanjena – o tome je za Infobiz govorio Željko Marković lider za energetiku u konsultantskoj kući Dilojt.

Pročitajte još:

„Mi imamo 20 gigavatsati dnevno koji nedostaju, a tokom vrelih dana imali smo skok u potrošnji od 15 gigavat sati. Te mere štednje treba da obuhvate sve segmente u privredi bi takav plan trebalo napraviti koji ne bi ometao proizvodnju, da ne bismo ušli u recesiju u koju sada ulazi Evropa“, ocenio je lider za energetiku u Dilojtu.

Što se tiče proizvodnje, tu nema, dodaje, mnogo delotvornih mera.

„Ali što se tiče uslužnog segmenta, zašto bi morale radnje da rade nedeljom, ili do 22 časa? Kada bi se skratilo njihovo radno vreme, bila bi ostvarena znatna ušteda. Iskustva iz epidemije nam govore da se tada zbog izmenjenog režima rada trgovina, trošilo 20 odsto manje struje. To je inače uobičajeno radno vreme u nekim evropskim zemljama. To ne bi uticalo na komfor ljudi, a uštedelo bi se u tom sektoru 10 odsto. Inače, naš cilj treba da bude 10-15 odsto uštede u svim sektorima i kod domačinstava, industriji i uslužnim delatnostima, za to je potreban sveobuhvatan plan, trenutno kasnimo sa tim“, naveo je Željko Marković.

Kako domaćinstva da smanje potrošnju

Za najavu da će imati popust na račun domaćinstva koja smanje potrošnju u odnosu na isti period prošle godine, Marković kaže da nije siguran da će se to dopasti EPS-u koji inače, i sa povećanjem, ne može da namiri potreban novac.

On kaže da se može uštedeti na racionalnom korišćenju svega što pretvara električnu energiju u toplotu, bojlera, šporeta, upotrebom indukcionih ploča, zatim korišćenjem led sijalica, ali napominje da čak i ako se svega toga pridržavate, ušteda nije velika i teško je proceniti koliki bi to doprinos bio štednji.

„Može se desiti da nećemo imati gde da kupimo struju, a moraćemo u tom slučaju da pravimo redukciju ili štednju“, ukazuje gost Infobiza.

Dodaje da je država propustila da se merama sredi tržište energenata, pa ima problema sa snabdevanjem peletom i drvima, što potrošače može da podstakne da pređu na grejanje na struju.

Uvek bolja štednja, nego isključenja

„Redukcija nije linearan proces, ne možete uštedeti pet odsto energije tako što ćete nekoga pet odsto vremena isključiti –  on će posle kad dobije struju krenuti da nadoknadi ono što je izgubio. Nemate linearan efekat, potrebno je mnogo više vremena nekoga da isključite da biste ostvarili taj nivo uštede“, objašnjava Marković.

S druge strane, kaže – ugrožavate operativnost elemenata.

„Svaki element, kojima se uključuje i isključuje električna energija, imaju radni vek, ima broj ciklusa kada možete da ga isključite i uključite. Ako to radite na dnevnom nivou, vi to habate, habate opremu mnogo brže nego što je njen životni vek, a to je skupo, pa onda opet sve to morate da platite“ kaže Željko Marković iz Dilojta.

Redukcija je, ističe, zadnja nužda, baš kada mora da se sistem ne bi raspao, ali štednja je mnogo bolja.

Da li će struja poskupeti

Do 31. avgusta cena električne energije za privredu je stara – 75 evra po megavatsatu.

„Očekuje se nova preporuka vlade, u javnosti se pojavila informacija da bi nova cena trebalo da bude 95 evra za megavat sat – to bi se na krajnje cene proizvoda prelilo sa oko pet odsto, a što se tiče domaćinstava jedno poskupljenje već imamo, a možda bi mogla da se uradi još jedna korekcija“, ocenio je Marković za Infobiz.

Komentari

Vaš komentar