Mali: Značajno ako japanska kompanija Nidek investira u Srbiju

Biznis 26. jan 202115:55
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će za Srbiju biti značajno ako japanska kompanija Nidek realizuje najavljenu investiciju i izgradi fabriku električnih motora.

Mali je u razgovoru sa ambasadorom Japana u Srbiji Takahitom Кacumatom kazao da Nidek planira da u tu fabriku uloži „ogroman novac“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je zahvalio ambasadoru na investiciji japanske kompanije Tojo tajers, koja je krajem prošle godine počela izgradnju pogona za proizvodnju guma za automobile i kamione u industrijskoj zoni u Indjiji, a vrednost investicije je 382 miliona evra.

Srbija, po rečima Malog, želi da ima još više japanskih kompanija, tehnologije i znanja.

Кacumata je istakao da mu je posebno drago što japanska kompanija Itoču učestvuje u javno–privatnom partnerstvu za projekat deponije u Vinči koji je od ogromnog značaja za zaštitu životne sredine u Beogradu i Srbiji.

Mali i Кacumata su se saglasili da se ceo svet susreće sa velikim izazovima nastalim usled pandemije virusa korona, te da je sada najvažnije da države nabave vakcine i da se gradjani vakcinišu, što će doprineti i boljoj ekonomskoj situaciji.

Oni su razgovarali i o obeležavanju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana, što će, kako su ocenili, biti odličan povod za dodatno jačanje odnosa dve zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije uputio poziv japanskom caru Naruhitu da tim povodom poseti Srbiju.

Komentari

Vaš komentar