Mali: Vlada sledeće nedelje usvaja program sa MMF

Biznis 25. maj. 202111:37 > 16:34
Podeli:
Siniša Mali
Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Naredne nedelje ćemo na sednici Vlade Srbije usvojiti novi program saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom, najavio je ministar finansija Siniša Mali obraćajući se učesnicima Kopaonik biznis foruma koji se u uslovima pandemije održava u Beogradu.

„U protekla dva meseca smo se potrudili da definišemo osnovne razvojne i reformske ciljeve – i reformu javnih preduzeća i Poreske uprave Srbije i zelenu agendu i sve što treba da doprinese efikasnijem funkcionisanju naše ekonomije. Sledeće nedelje novi program sa MMF usvajamo mi, a u junu bord direktora MMF“, istakao je Mali.

Pročitajte još:

Novi program je savetodavnog karaktera, Srbija, kako je istakao – ne traži od MMF novčanu podršku.

„Novi program sa MMF nam je važan zbog kredibiliteta“, naveo je Mali dodajući da je podrška Fonda bitna zbog reformi koje nas očekuju.

Ministar finansija najavio je i dve, kako je rekao – važne inicijative koje sprovodi ministarstvo, odnosno Vlada Srbije.

„Usvojili smo zakon o fiskalizaciji, koji podrazumeva potpuno drugačiji način kontrole poreskih obveznika i kreće sa realizacijom od 1. januara 2022. Usvojen je, takođe, i Zakon o e-fakturama, pa se od od početka 2023. gubi potreba za papirnim fakutrama – sve će biti elektronski“, podsetio je Mali.

To je, navodi, bio jedan od najvećih zahteva domaćih privrednika – brži povrat plaćenog PDV-a.

„Pošto se mogu upariti ulazne i izlazne fakture i PDV se može vratiti istog dana“, ukazao je Mali.