Mali: Ukupna robna razmena Srbije i Crne Gore u 2021. godini 900 miliona evra

Biznis 29. jun 202215:053 komentara
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović razgovarali su o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svetske ekonomije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, Mali je, na sastanku u Palati Srbija, istakao da je tokom prošle godine ukupna robna razmena između dve zemlje iznosila 900 miliona evra i da je porasla za 19,7 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Pročitajte još

Takođe, izrazio je očekivanje da će ukupna robna razmena dve zemlje u ovoj godini biti veća od milijardu evra.

Sagovornici su razgovarali i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obe zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom i o rekonstrukciji pruge Beograd–Bar.

Dodaje se da je posebna pažnja na sastanku stavljena na snabdevenost naših tržišta osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata, usled situacije u Ukrajini.

Mali je istakao i važnost inicijative Otvoreni Balkan, koja je za Srbiju od velikog značaja i koja će povezati Srbiju sa drugim članicama te inicijative, u jednu, gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što će doprineti rastu celog regiona.

Ministri su razmenili iskustva o sistemu e-fiskalizacije, na koji su prešle obe zemlje. U tom kontekstu, Mali je najavio i uvođenje sistema e-otpremnica 2023. godine, na koji će se nadovezati platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije.

Komentari

Vaš komentar