Mali: Srbija, uprkos svim izazovima, daleko od recesije

Biznis 18. maj. 202212:3512 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija daleko od recesije, da i dalje postoji rast privrednih aktivnosti u zemlji uprkos izazovima s kojima se suočava kao i druge ekonomije sveta zbog nastavka pandemije koronavirusa i sukoba u Ukrajini, što je donelo inflaciju, probleme u lancima snabdevanja, energetske krizu.

Povezane vesti

„Nama je svaki makroeknomski indikator potpuno stabilan. Nama je udeo javnog duga u BDP 52,1 odsto, daleko ispod standarda EU od 60 odsto, nezaposlenost je između 10 i 11 odsto, na pretkriznom nivou, deficit ove godine će biti do tri odsto, jer mnogo bolje ide naplata PDV-a od očekivanog. Rast u prvom kvartalu ove godine bio je 4,3 odsto, dok se u drugom kvartalu očekuje rast od 3,7 odsto“, kazao je Mali na konferenciji „Кoliko je otporna srpska privreda na globalne krize i izazov“, u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Mali je naveo da je svet zbog pandemije korone i sukoba u Ukrajini u opasnosti od recesije, odnosno stagflacije, kombinacije visoke inflacije i porasta nezaposlenosti.

Istakao je da je zbog toga Vlada Srbije preduzela niz mera da žaštiti interese građana i privrede, podsetivši na kontrolisanu cenu goriva, nepromenjenu cenu struje, najnižu cenu gasa u Evropi i ograničene cene životnih namirnica, kao i da su pomoć primili penzioneri, zaposleni u prosveti i zdravstvu, i mladi od 16 do 29 godina. Mali je na konferenciji, koju su organizovale PKS, ambasada Nemačke u Beogradu, Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje i Nemačka razvojna saradnja, ponovio da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu i da joj je „najvažniji spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU“.

„Pre osam godina Nemačka je bila četvrti spoljnotrgovinski patrtner Srbije, danas je prvi. Mi ćemo ove godine imati spoljnotrgovinsku razmenu veću od 7,5 milijardi evra. Samo u prva tri meseca je 27 odsto bila veća razmena nego u isto vreme prošle godine“, kazao je on.

Istakao je da je Nemačka za Srbiju najvažniji „bilateralni donator“ i treći najveći strani investitor u zemlji.

Vlada odlično odreagovala na krizu pomažući građanima i privredi

Ponovio je i da je Vlada Srbije odlično odreagovara na krizu pomažući građanima i privredi, podsetivši da je kroz tri paketa pomoći iz budžeta prosleđeno ukupno 8,8 milijardi evra, što je 18,2 odsto BDP-a Srbije, čime je izbegnuto masovno otpuštanje radnika i zatvaranej kompanija, ali i da se poveća privredni rast.

Dodao je i da je država potpuno posvećena nastavku reformi u zemlji, pa je tako počela primena eFiskalizacije i eFaktura.

„Reforma poreske uprave teče po planu, za sve investicije koje smo započeli imamo novac“, rekao je Mali i naveo da nijedna građevinska investicija, poput saobraćajnica ili ulaganja u zelanu agendu, nije stala i da se sve radi po planu.

Komentari

Vaš komentar