Mali: Razmišlja se o dodatnoj pomoći nezaposlenima u centralnoj Srbiji

Biznis 02. mar. 202111:3711 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Svim punoletnim građanima, koji se prijave za državnu pomoć, isplatićemo dva puta po 30 evra. Isplata će biti organizovana u maju i u novembru ove godine. To važi za sve državljane Republike Srbije, a predviđeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja, rekao je ministar finansija Siniša Mali gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

On je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, naveo da će prijava koja počinje 28. aprila biti organizovna na isti način kao i prošle godine, kada se za 100 evra prijavilo 6,1 miliona građana.

Mali je istakao da će pomoć od 100 evra dobiti svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni u južnoj srpskoj pokrajini mogu očekivati dodatnih 100 evra.

Rekao je, navodi ministarstvo, i da se razmišlja i o dodatnoj pomoći nezaposlenima u centralnoj Srbiji, te da će narednih dana biti poznat stav po tom pitanju.

Kako stoji u saopštenju, Mali je „objasnio da država nastavlja sa pomoći građanima i privredi, radi očuvanja postignutih rezultata, te da će u okviru trećeg paketa pomoći, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti i velika preduzeća“.

„Reč je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države. Dodatno ćemo pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji. Oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu. Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici“, rekao je ministar.

Prijava građana za novčanu pomoć od 60 evra biće omogućena od 28. aprila. Tada će, kako navodi Blic, biti omogućena elektronska prijava putem sajta Uprave za trezor, kao i telefonska prijava.

Registracijom na sajtu Uprave za trezor građani će morati da unesu četiri podatka – JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun, a ukoliko nemaju već otvoren račun u nekoj banci treba da izaberu banku preko koje žele isplatu novca i automatski će im biti otvoren namenski račun, koji se posle podizanja novca gasi.

Penzioneri neće morati da se prijavljuju.

Komentari

Vaš komentar