Mali: Pripremamo Nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine

Biznis 07. jul 202214:3012 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je prvom sednicom Radne grupe za pripremu Nacrta sporazuma o slobodnoj trgovini između Vlade Srbije i Vlade NR Kine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, zadatak Radne grupe je da definiše obuhvat liberalizacije trgovine i pripremi Nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

Pročitajte još

Mali je rekao da Srbija pridaje veliki značaj daljem jačanju strateškog partnerstva sa Kinom, koja je najvažniji trgovinski partner Srbije u Aziji i sa kojom robna razmena beleži konstantan rast.

Naveo je da je tokom poslednjih deset godina, odnosno u periodu od 2012. do 2021. godine, izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta. Kako je dodao, iz godine u godinu je naš izvoz u Kinu sve veći, a u prošloj godini je dostigao skoro milijardu dolara.

Na sednici Radne grupe, koja je održana u Ministarstvu finansija, ministar je istakao značaj sklapanja navedenog sporazuma i daljeg jačanja trgovinskih veza sa Kinom, posebno za naše poljoprivredne i prehrambene proizvođače, za vinare i vinogradare, koji će svoje proizvode moći da prodaju pod povoljnijim uslovima na ogromnom kineskom tržištu.

Siniša Mali je istakao i da će se sklapanjem navedenog sporazuma povećati konkurentnost naše privrede, da će porasti izvoz, kao i da se otvaraju vrata za dolazak novih investicija iz celog sveta.

Očekuje da će, kada bude stupio na snagu, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom doprineti daljem ekonomskom napretku Srbije i daljem jačanju srpske privrede.

Tokom zvanične posete srpske delegacije Pekingu u februaru 2022. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping postigli su dogovor o zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Komentari

Vaš komentar