Mali: Pomoć će dobiti oni koji su punoletni na dan stupanja zakona na snagu

Biznis 22. apr. 202111:27 > 12:211 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da bi pet zakonskih rešenja, o kojima poslanici raspravljaju, trebalo da doprinesu još boljem privrednom ambijentu u Srbiji i podizanju životnog standarda građana Srbije, kako bi im olaškali borbu protiv pandemije koronavirusa.

Mali je, obrazlažući set zakona iz oblasti finansija u Skupštini Srbije, rekao da je Predlog zakona o privremenom registru punoletnih državljana Srbije, kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19, „osnov za sprovođenje pomoći“ od ukupno 60 evra, koju država planira da isplati svim punoletnim građanima Srbije, koji se budu prijavili za dobijanje ovih sredstava.

Mali je rekao da će u maju i novembru biti isplaćeno po 30 evra, dok će najstariji sugrađani dobiti i dodatnih 50 evra u septembru.

Mali kaže da će iznos od 60 evra moći da dobiju svi državljani Srbije koji su punoletni na dan stupanja na snagu ovog zakona, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, poseduju važeću ličnu kartu i prijave se za uplatu ove pomoći. On je ponovio da nema potrebe da se za ovu pomoć prijavljuju najstariji građani, odnosno penzioneri, korisnici socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, jer će im ona i bez toga biti isplaćena.

„Ova pomoć je deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima koji ide zajedno uz rebalans budžeta. Želimo da našim građanima pokažemo da je država jaka, stabilna, da imamo novca“, rekao je Mali.

Govoreći o izmeni Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mere podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije i Predlogu zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije, naveo da je i to deo trećeg paketa pomoći.

Mali je rekao da je u pitanju proširenje postojeće garantne šeme u iznosu od 500 miliona evra i objasnio da garantna šema podrazumeva da banke daju podršku privrednim subjektima, a da za deo tih kredita garanciju daje Republika Srbija.

„Uslovi ovih kredita su da se daju sa periodom otplate do 36 meseci, a obavezan je grejs period od devet do 12 meseci“, rekao je Mali.

On je naveo da je uz proširenje postojeće garantne šeme planirana nova garanta šema u iznosu 500 miliona evra za preduzeća koja su u 2020. godini imala pad poslovnih prihoda od 20 odsto i više. Prema njegovim rečima, ti krediti su na 60 meseci, a grejs period je od 18 do 24 meseca.

Komentari

Vaš komentar