Mali: Pokazali smo EU kako se bori s krizom – nezaposlenost manja, kurs stabilan

Biznis 19. feb. 202114:5757 komentara
Podeli:
Siniša Mali
Izvor: Tanjug/ Tara Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija tokom pandemije virusa korona pokazala Evropskoj uniji da zna kako se treba boriti protiv krize i izrazio nadu da je time napravila korak bliže članstvu u EU.

Nezaposlenost je manja nego pre pandemije, inflacija je stabilna, kao i kurs dinara prema evru, rekao je Mali, koji je šefu Delegacije EU u Beogradu Semu Fabriciju uručio Program ekonomskih reformi Srbije do 2023. godine.

Ovo je najvažniji strateški dokument vlade, vezan za oblasti kao što su borba protiv sive ekonomije, zapošljavanje, ekonomske integracije, socijalna zaštita, izjavio je Mali.

Mali je naveo da reforme treba da omoguće brži ekonomski razvoj, kako bi se Srbija približila EU.

Fabrici je konstatovao da će se pomoć EU Srbiji zasnivati na Programu ekonomskih reformi. Važno je da reforme u Srbiji budu usaglašene sa reformama u EU, ocenio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, cilj reformi je ostvarenje privrednog rasta, jačanje konkurencije, otvaranje novih radnih mesta, u istom smeru sa rastom ekonomije EU.

Prošla godina je bila teška za sve, ali je Srbija postigla bolje rezultate od mnogih članica EU, što se tiče bruto domaćeg proizvoda, konstatovao je Fabrici.

On je izjavio da bi 2021. trebalo da bude godina oporavka.

Komentari

Vaš komentar