Mali odziv: Fijat ispituje radnike zašto ne žele na rad u Slovačku

Biznis 17. mar. 202110:06 > 10:0846 komentara
Podeli:
FIAT fijat kragujevac
Izvor: Izvor: N1

Kadrovska služba kragujevačkog Fijata ispitivala je radnike u drugoj smeni u utorak zašto ne žele da se prijave na jednogodišnji odlazak u Slovačku i rad u fabrici nedavno formirane automobilske alijanse Stelantis , saznaje N1.

Prema rečima Igora Anđića sekretara sindikata Nezavisnost Fijata u Kragujevcu, zaposleni u popodnevnoj smeni dobili su od zaposlenih u kadrovskoj službi Fijata formulare sa pitanjima.

„Radnici su odgovarali na pitanja o tome koji su razlozi što se nisu prijavili za odlazak u slovački grad Trnavu na rad na montaži Stelantisovih modela automobila pežo 208 i citroen C3. Menadžerima Stelantisa nije jasno zašto smo mi vezani za dom, porodicu , grad i domovinu. Nismo navikli na lutanja Evropom, kao neki mediteranski
narodi“, rekao je za N1 Igor Anđić.

On dodaje da ne zna ni jednog radnika koji se izjasnio za pečalbu u inostranstvu.

„Ne znam nikoga u Fijatovoj montaži, od 300 ljudi u smeni, da se izjasnio da želi da ode na 12 meseci u Slovačku. Ponudili su platu 850 evra, a ja garantujem da se ne bi mnogo promenilo oko prijavljivanja i da su ponudili zarade od 2.000 evra“, dodaje sekretar sindikata Nezavisnost Fijat Igor Anđić.

Sindikalista Anđić naglašava da „nije bilo nikakvih pritisaka od menadžmenta oko ankete koju je sprovela Kadrovska služba“.

„Glavni problem kragujevčke fabrike je to što nema na vidiku novog modela automobila za šta je pored Fijata odgovorna i država Srbija, kao suvlasnica trećine firme. Država jednostavno ne želi da finansira zamenu zastarelog auta fijat 500 L, koji stagnira na tržištu“, zaključuje Anđić.

Da podsetimo, prvih dana januara 2021. godine obavljena je fuzija korporacije Pežo, Citroen i Opel sa Fijat-Krajslerom u četvrtog svetskog proizvođača automobila – alijansu Stelantis.

Komentari

Vaš komentar