Mali: Najbolji studenti od 1. aprila na praksi u državnim organima

Biznis 29. mar 202209:504 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / SNS GO Beograd

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će u petak, 1. aprila početi plaćena studentska praksa za najbolje studente u državnim organima i javnim službama, što je jedan od načina da im država pomogne u profesionalnom usavršavanju i u kasnijem pronalasku zaposlenja.

„Vlada je usvojila zaključak kojim se daje saglasnost da se studentu, koji je upisan u jednu od poslednje dve godine osnovnih akademskih i integrisanih studija u školskoj 2021/2022. godini na svakoj visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač Republika Srbija, a koji ostvari najbolji ukupan prosek zaključno sa poslednjim semestrom, obezbedi obavljanje studentske prakse u državnim organima, organima autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i u javnim službama počev od 1. aprila ove godine“, rekao je ministar Mali, prenosi Danas.

Kako je dodao, praksa će trajati tri meseca, odnosno do 30. juna, sa maksimalno 20 radnih sati u toku radne nedelje, a predviđeno je i potpisivanje ugovora o obavljanju studentske prakse.

Siniša Mali je rekao i da će ukupno 127 studenata početi sa studentskom praksom, od čega je 34 sa Univerziteta u Beogradu, 23 u Novom Sadu, 20 u Nišu, 10 u Kragujevcu, 7 u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i 33 sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Ministar Mali je istakao da su studenti sami odlučivali u kojim državnim organima žele da obavljaju studentsku praksu, kao i da su mogli da biraju između ministarstava, uprava u sastavu ministarstava, jedinica lokalnih vlasti, javnih preduzeća, ustanova i drugih korisnika javnih sredstava.

„U Ministarstvu finansija će sa praksom krenuti tri studenta, a u Poreskoj upravi jedan, i siguran sam da će oni steći značajno iskustvo i potrebno znanje koje će im pomoći u daljem školovanju i karijeri“, naveo je Siniša Mali.

Ministar je podsetio i na druge mere koje su dogovorene sa studentima kako bi se njihov položaj poboljšao, a među kojima su uvođenje studentske kartice, proširenje programa „Moja prva plata“, veći broj budžetskih mesta na master studijama za određene kategorije studenata…

„Prethodnih meseci smo imali veoma intenzivne razgovore sa predstavnicima studentskih organizacija jer smo želeli da čujemo šta je ono što studenti žele, šta im je potrebno, šta će im biti od koristi tokom studiranja, a šta će im pomoći za buduće zaposlenje. Jedan od rezultata tih razgovora jeste uvođenje studentske kartice koju bi studenti dobijali uz indeks. Ideja je da omogućimo studentima različite popuste – u brojnim prodavnicama, bioskopima, pozorištima, na sportskim manifestacijama“, objasnio je Siniša Mali.

Kada je reč o proširenju programa „Moja prva plata“, ministar je objasnio da je cilj da se on izmeni tako da obuhvati i studente završnih godina koji bi onda mogli da konkurišu za ponuđene poslove i budu izabrani od strane poslodavaca.

Takođe, dodao je Siniša Mali, planirano je uvođenje stipendija za socijalno ugrožene studente, kao i više budžetskim mesta na master studijama. On je precizirao da će se po prvi put predvideti da se studenti master studija na strukovnim studijama finansiraju iz budžeta, kao i da na master akademskim studijama na fakultetima budu predviđena budžetska mesta za afirmativne mere (studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti…)

„Smatramo da su sve navedene mere dobre, da je to ono što studenti žele i da će im pomoći u unapređenju njihovog položaja, jer će imati priliku da steknu stručna znanja i iskustvo koje im može biti od velikog značaja prilikom budućeg zaposlenja i učiniti ih konkurentnijim na tržištu rada“, zaključio je ministar Mali.

Komentari

Vaš komentar