Mali: MMF uspešno završio razmatranje aranžmana sa Srbijom

Biznis 27. jun 202216:57
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata savetodavnog aranžmana sa Srbijom, saopšto je ministar finansija Siniša Mali, koji dodaje da je ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana i da se nastavljaju reforme.

Uprkos izazovima koje je donela pandemija, uglavnom smo izvršili preuzete obaveze kada je reč o realizaciji plana strukturnih reformi, i to je i potvrdio Odbor direktora MMF, poručio je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je istakao da prioritet ostaje očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz pružanje podrške privrednom rastu.

Javne finansije su u potpunosti stabilne i nastavljamo da ostvarujemo dobre ekonomske rezultate, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi koja pogađa sve svetske ekonomije. U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo privredni rast od 4,4 odsto BDP, dok u drugom kvartalu očekujemo rast od četiri odsto BDP, rekao je Mali.

Mali je ukazao da su ostali makroekonomski pokazatelji dobri, da je nezaposlenost u prvom kvartalu na nivou od 10,6 odsto, a javni dug na 52,3 odsto, što je daleko ispod nivoa od 60 odsto koliko je dozvoljeno sporazumom iz Mastrihta.

U skladu sa budžetom za ovu godinu, cilj nam je da ograničimo fiskalni deficit na tri odsto BDP, a ono što je posebno važno jeste da u konsultacijama sa MMF pripremamo novi set fiskalnih pravila, među kojima je novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost, rekao je Mali.

Mali je podsetio i da je nedavno imao sastanak sa šeficom Kancelarije MMF u Srbiji Julijom Ustjugovom, sa kojom je, između ostalog, razgovarao o povećanju plata, minimalne zarade i penzija, kao i o izmeni švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija.

Udeo penzija u BDP Srbije je 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a što ne bi ugrozilo održivost javnih finansija, naglasio je on.

U saopštenju se podseća da je Srbija u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF pod nazivom Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument – PCI), a koji će trajati do kraja 2023. godine, odnosno 30 meseci. Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.

Komentari

Vaš komentar