Mali: Javni dug niži nego što je bio pre pandemije, neće značajnije rasti

Biznis 25. feb. 202110:5716 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je rekao da je javni dug niži nego što je bio pre pandemije i da neće značajnije rasti do kraja godine.

Povezane vesti

„Udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu je 23. februara iznosio 52,9 odsto i niži je nego što je bio pre početka pandemije, što je neverovatan uspeh, imajući u vidu da su sve zemlje na svetu višestruko povećale javni dug usled zaduživanja tokom pandemije koronavirusa“, rekao je Mali povodom prodaje dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra.

On je istakao da je prosečna kamatna stopa na ceo dug države krajem 2020. godine bila 2,91 odsto, dok je 2014. godine iznosila 5,7 odsto.

Novac od prodaje dvanaestogodišnje državne obveznice će, kako je rekao, biti iskorišćen za vraćanje „preskupih dugova iz prošlosti“.

Obveznice su prodate po stopi prinosa od 1,92 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto.

„Ovom transakcijom nastavljaju se uspesi Republike Srbije na tržištu kapitala, gde je od početka godine država imala dobar start sa prodajom državnih obveznica na domaćem tržištu na aukcijama u januaru i prodajom dvanaestogodišnjih dinarskih obveznica emitovanih prošle godine. Osim toga, dinarske obveznice će biti uključene u indeks J.P. Morgan GBI-EM index“, kazao je Mali.

On je naveo da u septembru ove godine na naplatu dospevaju dolarske obveznice u iznosu od 700 miliona dolara sa kuponskom stopom od 7,25 odsto, a koja nosi najveću kamatnu stopu ikada postignutu na međunarodnom tržištu.

Srbija je, kako je rekao, „već dva puta prevremeno otkupljivala taj skupi dug kako bi ispravila greške iz prošlosti i rasteretila ukupne obaveze za otplatu“.

Komentari

Vaš komentar