Mali i Spajić: Nova stranica u ekonomskim odnosima Srbije i Crne Gore

Biznis 26. maj. 202114:01 > 14:021 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je u Beogradu sa ministrom finansija Crne Gore Milojkom Spajićem o ekonomskoj situaciji u obe zemlje i budućoj saradnji, kao i o privlačenju investitora i razvoju celog regiona.

Ovaj sastanak je, kako su istakli sagovornici, nova stranica u ekonomskim odnosima Srbije i Crne Gore, jer je ovo prvi zvanični susret ministara finansija dve zemlje u poslednjih nekoliko godina, saopštilo je Ministarstvo.

„Srbija ima dragoceno iskustvo iz prethodnih godina, kada smo uspešno prošli kroz proces strukturnih reformi i drago nam je što možemo to svoje iskustvo da podelimo sa Crnom Gorom. Želimo da sve ekonomije u regionu budu što uspešnije i da kao region idemo napred, jer strani investitori posmatraju naš region upravo kao jednu celinu“, kazao je Mali.

On je ocenio da je Crna Gora sada na svojevrsnoj prekretnici, treba da gradi svoj kredibilitet u međunarodnoj javnosti.

„Važno je i da nađe nove izvore rasta, koji ne podrazumevaju isključivo turizam, kao što je to do sada bio slučaj“, istakao je Mali.

Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić je upoznao Malog sa stanjem u finansijama koje je zatekao kada je došao na mesto ministra finansija i istakao da je u tom smislu ključno iskustvo Srbije, koja je prošla kroz proces fiskalne konsolidacije i izbegla bankrot 2013. godine.

„Crna Gora se danas nalazi u sličnoj situaciji i zato moramo da konsolidujemo javne finansije i da nađemo nove izvore rasta. U tom smislu nam je dragoceno iskustvo Srbije, koja je uspešno prošla kroz proces fiskalne konsolidacije, promenila strukturu svoje ekonomije, a danas postiže odlične ekonomske rezultate i ima kredibilitet među stranim investitorima“, kazao je on.

Spajić je dodao da to mora da uradi i Crna Gora.

„Ključno je da diverzifikujemo privredu kako bismo imali nove izvore rasta. U tom smislu ključne su nam kapitalne investicije, a naročito i autoput prema Srbiji“, istakao je on.

Sagovornici su se saglasili da je važno da pronađu zajedničke interese za razvoj čitavog regiona, jer to znači nove investicije, nova radna mesta i više prihoda u budžet i naglasili da je zbog toga važna inicijativa „Mini Šengen“.

Ministri su se saglasili da će u narednom periodu intenzivirati saradnju, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Mali prihvatio poziv svog kolege da u narednih nekoliko nedelja poseti Podgoricu, kako bi mogli dalje da konkretizuju dogovore oko budućih zajedničkih projekata.

Komentari

Vaš komentar