Madžar: Vlast perfidna, narod osiromašio pa prihvata pomoć po cenu dostojanstva

Biznis 04. avg. 202114:20 > 14:2131 komentara
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Podela pomoći penzionerima u Srbiji po 20.000 dinara u narednoj godini je sinhronizovana s izborima i odluka o tome nije legitimna, rekao je danas ekonomista Ljubomir Madžar.

On je za Betu rekao da to pokazuje „koliko je vlast perfidna, a koliko je narod osiromašio da prihvata pomoć i po cenu dostojanstva“.

„Odluka o podeli 20.000 dinara penzionerima je nelegitimna i sinhronizovana sa izborima i pokazuje da se za male pare mogu kupiti glasovi“, rekao Madžar.

Pročitajte još:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će svim penzionerima krajem februara ili početkom marta naredne godine iz budžeta biti dodeljeno po 20.000 dinara pomoći. Ukupan izdatak za oko 1,69 miliona penzionera biće oko 288 miliona evra.

Madžar je rekao da takva odluka „nije dozvoljena iz političkih razloga jer stavlja vladajuću stanku u privilegovan položaj i omogućuje njen rast kao kaceroznog tkiva, a ostale stranke ostavlja u inferiornom položaju“.

Dodao je da ciljevi kojima se teži donošenjem odredjenih odluka i programa moraju biti legitimni i opšteprihvaćeni.

Pošto je, kako je rekao, „to javni novac iz budžeta, a budžet je zakon, on se ne sme ‘krčmiti’ arbitrarno i ad hok već odluka o tome mora da prodje javnu diskusiju“.

Po oceni Madžara, suma od oko 288 miliona evra neće biti pogubna za budžet i neće ugroziti finansijsku stabilnost jer nije prevelika u odnosu na druge troškove, ali će pogoršati njegovu poziciju i podići javni dug u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) jer „budžet nije tako bogat kako ga vlast predstavlja“.

„Iako je javni dug pre nekoliko meseci počeo da se spušta prema 50 odsto BDP-a zbog pogoršane finansijske situacije opet je počeo da raste i da se približava 60 odsto BDP-a a to nije dobro za nerazvijenu ekonomiju kakva je ekonomija Srbije i ima negativan uticaj na kredibilitet zemlje“, rekao je on.

Istakao je da, osim što je odluka o vanrednoj isplati penzionerima nelegitimna i politički neprihvatljiva, ona je posmatrano iz socijalnog ugla neselektivna i predvidja podjednak iznos pomoći i za penzionere sa penzijom od 25.000 dinara i 100.000 dinara.

Neprihvatljivo je, prema njegovim rečima, tu odluku posmatrati kao meru socijalne politike jer se one fokusiraju na odredjene kategorije socijalno ugroženog stanovništva, umesto što su neselektivne kao sada.

Komentari

Vaš komentar