Lukić: Žene ne konkurišu dovoljno za projekte u inovacionom preduzetništvu

Biznis 04. okt 202119:411 komentar
Podeli:

Održan je sajam ženskog inovaciionog preduzetništva "Za kreativnost bez granica“ koju su organizovali Centar za tranziciju i ljudska prava „Spektar“, uz pokroviteljstvo Кabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Zašto su takvi skupovi važni, šta se krije iza podatka da žene zastupljene sa tek pet procenata u inovacionom preduzetništvu, pitali smo Stefaniju Lukić, direktorku i ko-osnivača internet platforme Štreber.

„Platforma „Štreber“ je koncept nastao iz 2015. godine. Pošto deca koriste pametne uređaje, rešili smo da plasiramo obrazovanje na drugačiji način, koristeći video, interaktivne, mulitmedijalne formate koji mogu da doprinesu bolje razumevanju gradiva. Praktično, deca uče kroz igru“, kaže Lukić.

Na početku rada startapa, prema njenim rečima najvažniji je tim, čiji su članovi imaju znanja iz različitih oblasti, a potom edukacija kako se vodi biznis, da bi se došlo do novca za dalji razvoj i uspešno poslovanje. Možda zvuči paradoksalno, bez edukacije se ne može. a u našoj startap zajednici mogu da se steknu potrebna znanja, kaže direktorka platforme Štreber.

Na pitanje zašto žene čine svega pet odsto inovacionih preduzetnika kod nas, Lukić kaže da one ne konkurišu dovoljno za projekte, ali ima i kulturoloških razloga-jer prema nekom modelu žena treba da se posveti porodici-pa nema vremena za vođenje firme.

„To je zabluda, jer moguće je imati i porodicu i voditi uspešan posao-kaže Lukić i dodaje da je ona najbolji primer za to da je moguće uklopiti sve obaveze. Sajmovi poput Sajma ženskog inovacionog preduzetništva su važni jer se razmenjuju iskustva i stiču dragocena znanja o tome kako rešiti probleme u poslovanju“, ocenila je Stefanija Lukić.

Komentari

Vaš komentar