Linglong: Vijetnamce angažovao izvođač radova, vraćeni su im pasoši

Biznis 18. nov. 202117:06 > 17:1612 komentara
Podeli:
linglong tire
Izvor: Shutterstock

Kompanija Linglong saopštila je da vijetnamski radnici nisu njeni uposlenici, već ih je angažovao izvođač radova, takođe kineska kompanija TEPC, odnosno njen ogranak u Beogradu, prenosi Nova.rs.

Kompanija navodi da je netačna informacija da u naselju koje su mediji posetili stanuje bilo koji zaposleni Linglonga.

Oni naglašavaju da Linglong kao investitor ne želi da izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti. „Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te vas obaveštavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavestiti o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju. Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, od izvođača smo dobili informaciju da su im pasoši vraćeni“, zaključuje se u saopštenju kompanije Linglong.

Povezano:

Linglong kaže da u skladu sa važećim Zakonom o radu, nema u radnom odnosu zaposlene iz Vijetnama, te da je u potpunosti odvojeno pravno lice od izvođača sa kojima sarađuje.

Podsećamo, pre šest dana TV N1 objavila je snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizacija Astra, koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Aktivisti Solidarne kuhinje su juče jednog radnika iz Vijetnama odveli u Beograd i kako saznaje reporterka N1 njemu je pasoš vraćen. Angažovani su i advokati koji će dalje da rade na rešavanju njegovog pravnog statusa.

Nakon što su mediji preneli saopštenje Ministarstva za rad – poslato samo odabranim redakcijama, da su radnici u zrenjaninskom „Linglongu“ preseljeni na drugu lokaciju, i to prema rešenju Sektora za vanredne situacije MUP-a, ekipa televizije N1 otišla je i jutros u industrijsku zonu Zrenjanina i uverila se da su navodi Ministarstva za rad neistiniti.

Ministarstvo za rad uporno ćuti na pitanja i dopise N1, a odgovora nema ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova, iako se televizija N1 zvanično obratila i toj instituciji.

Za razliku od prethodnih dana, danas je u blizini smeštaja vijetnamskih radnika bilo mnogo medijskih ekipa, a radnici su slobodno davali izjave i pokazivali dokumentaciju novinarima. Kažu da su razočarani odnosom kompanije prema njima i da uslovi nisu onakvi kakvi su im obećani kada su prihvatili radno angažovanje na izgradnji fabrike guma „Linglong“.

Jedan od vijetnamskih radnika koji govori engleski jezik se obratio medijima i govorio o nehumanim uslovima u kojima žive i rade.

„Od kada smo došli ovde, ništa nije kako treba. Sve je drugačije nego u dokumentima koje smo potpisali u Vijetnamu. Život ovde je loš, hrana, lekovi, voda… sve je loše. Našu kompaniju je baš briga za nas, nema para, zadržavaju naš novac, došao sam ovde pre četiri meseca, a primio sam platu samo za jedan mesec. Drže moj pasoš i moju vizu, ne možemo da promenimo ni posao, ni zemlju“, rekao je radnik iz Vijetnama.

U Zrenjaninu je bila reporterka N1 Ksenija Pavkov:

Komentari

Vaš komentar