Kvota za izvoz čelika iz Srbije u EU povećana oko 30 odsto

Biznis 17. mar. 202218:066 komentara
Podeli:
Izvor: n1

Železara u Smederevu, koja je u vlasništvu kineske kompanije Hestil, moći da na tržište zemalja EU da izveze 29,4 odsto više čelika posle odluke Brisela o povećanju kvota, rekao je danas šef katedre za metalurško inženjerstvo na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu Nenad Radović.

Radović kaže da će Železara, umesto 120.000 tona čelika godišnje, moći da izveze oko 150.000 tona.

Pročitajte još:

„To je značajno povećanje mogućnosti izvoza standardnog asortimana Valjaonice toplo valjanih traka u Železari“, rekao je Radović.

Evropska komisija usvojila je juče novu Uredbu kojom je preraspodeljena kvota za uvoz čelika u EU koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji, čime su Srbiji povećane kvote za izvoz pojedinih vrsta čelika.

Izvoz čelika iz Srbije u EU je već nekoliko godina ograničen kvotama, iako postoji Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama te zajednice.

Srbiji je, prema Uredbi, povećana specifična kvota za kategoriju 1, dok su za kategorije 3A, 3B, 7, 12, 13, 16, 19, 21, 24, 25B, 26, 27 i 28 povećane rezidualne kvote.

Radović je rekao da je najvažnije da je povećana specifična kvota za kategoriju 1, dok je za ostale kategorije Srbija u grupi sa drugim zemljama i iz tog dokumenta se ne vidi kolika su ta povećanja.

Dodao je da treba imati na umu da je kapacitet smederevske Železare oko dva miliona tona čelika godišnje, te da su dozvoljene kvote višestruko manje od mogućnosti proizvodnje.

On je rekao da postoji mogućnost da po toj Uredbi odredjenu količinu čelika za betonske armature izveze i Metalfer iz Sremske Mitrovice.

Pojedini stručnjaci su ocenili da je povećanje kvota dozvoljeno zbog smanjenja proizvodnje u nemačkim čeličanama zbog skupe struje.

Komentari

Vaš komentar