Krneta o berzi: Ratna zbivanja su kao igla prislonjena uz prenaduvani balon

Biznis 24. feb. 202221:401 komentar
Podeli:

Zbog napada Rusije na Ukrajinu rano jutros sve su svetske berze pod snažnim pritiskom. STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je u minusu tri procenta, londonski FTSE indeks pao je 2,47 odsto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,65 odsto. Sličan pad zabeležile su i berze u Aziji. Cena bitkoina pala je na ispod 35.000 dolara nakon što je Rusija pokrenula vojnu akciju protiv Ukrajine. "Reakcija tržišta je očekivana" kaže direktor Beogradske berze Siniša Krneta. On za Infobiz objašnjava da kapital traži sigurno utočište, zbog čega raste i cena zlata.

Investitori, kaže Krneta, pokušavaju da pronađu utočište za svoj novac, kapital, investicije.

Pročitajte još:

„Oduvek znamo, i to se sada i dokazuje, da postoji neka utočišta koja su se za sve proteklo vreme pokazala kao tradicionalna. Reč je o strateškim robama – zlato, nafta, od jutros je to i gas“, navodi direktor Beogradske berze.

Značajno je, dodaje, što je tržište zatečeno u veoma ranjivoj poziciji.

"Sve češće čujemo od vodećih finansijskih analitičara, pre svega u SAD, da je tržište pregrejano. To se odnosi na tržište nekretnina. Odnosilo se i na tržište akcija. Ono što investitorima tradicionalno u takvim situacijama veoma često predstavlja okidač za reakcije je igla koja se prinosi prenaduvanom balonu. Ova ratna zbivanja su igla prislonjena na prenaduvani balon", ističe Krneta.

Kada je reč o akcijama, korporarivnom sektoru, reakcija investitora je, kaže - očekivana.

"U iščekivanju daljeg raspleta situacije investitori traže sigurnije parkiralište za svoje investicije, i prvo mesto koje se u tom slučaju napušta su akcije  -  bekstvo iz investicija u korporativni sektor u druge alternative", navodi on.

Bekstvo odatle, dodaje, dovodi do pojačane ponude, izostanka odgovarajuće tražnje i tržište tada - "propada kroz pod".

"Tržište će pronaći novu ravnotežu bilo u bilo rebalansiranjem tržištnih pozicija investitora u alternativama koje su i do bile primamljive, ili  pak identifikacijom drugih alternativa koje nisu prestavljale značajniji magnet za investitore", objašnjava Siniša Krneta.

Komentari

Vaš komentar