Krkobabić: Konkurs za pomoć zadrugama krajem marta

Biznis 23. feb 202117:08 > 22:086 komentara
Milan Krkobabić u Baču
Izvor: BETAPHOTO/BETAPHOTO/EMIL VAS

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić najavio je tokom posete Baču da će konkurs za dodelu pomoći zadrugama biti raspisan krajem marta. Na raspolaganju pola milijarde dinara za stare i novoformirane zadruge.

„Ova mala pogranična opština pravi je primer razvoja zadrugarstva, ovde su već uložena sredstva u tri zadruge i sve odlično posluju. Novi program pomoći zadrugama biće objavljen krajem marta, pola milijarde dinara je na raspolaganju za stare i novoformirane zadruge. Zadrugari spremajte se“, poručio je ministar.

„Pogram podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Srbije“ je prvi u nizu programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u toku 2021. godine. Predviđeno je da novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge dobiju maksimalano do 7,5 miliona dinara po jednoj zadruzi, a ranije osnovane do 15 miliona dinara.

Novina programa su zemljoradničke ili poljoprivredne zadruge čija je registrovana delatnost bavljenje seoskim turizmom, zatim proizvodnja predmeta ili obavljanje starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti, kao i zadruge čiji su osnivači pripadnici osetljivih društvenih grupa, a bave se tim delatnostima.

Za te tri vrste zadruga predviđena je pomoć u iznosu do 7,5 miliona dinara.

Milan Krkobabić u Baču
BETAPHOTO/Ministarstvo za brigu o selu/Risto Kostov

Predsednik opštine Bač Steva Panić izrazio je veliko zadovoljstvo što je ministar posetio tu opštinu i izjavio da je poljoprivreda značajan faktor za opstanak seoskih sredina i da su ulaganja u zadruge dragocena.

Krkobabić je obišao Zadrugu „Bač“, osnovanu 1946. godine, koja ima 78 članova i 350 kooperanata, a pretežno se bavi ratarstvom. Toj zadruzi je dodeljeno 11,2 miliona dinara za nabavku 5.500 sadnica četiri sorte trešnje i protivgradne sisteme zaštite za tri hektara zasada.

 

Komentari

Vaš komentar