Kovid pasoši: Povratak u normalu ili problem u najavi?

Biznis 04. feb 202112:4530 komentara
Podeli:
Vakcine, Evropska unija, koronavirus
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Vlade širom sveta sve više razmatraju potencijalnu ulogu kovid paoša koje bi dobijali vakcinisani protiv koronavirusa, kada govore o ponovnom otvaranju svojih ekonomija na način da mogu identifikovati ljude koji su zaštićeni, piše Rojters.

No, oni koji razvijaju takve tehnologije, upozoravaju da alati poput elektroničkog kovid pasoša imaju i svoje posledice, poput isključivanja celih grupa ljudi iz društvenih događanja, te pozivaju parlamentarne zastupnike da ozbiljno razmisle o tome kako koristiti plodove rada programera i razvojnih inženjera.

Posebno su za kovid pasoše zainteresovane turistička i zabavna industrija.

„Moramo se nastojati vratiti u normalu“, smatra Saša Lord, suosnivač muzičkog festivala Parklife.

On ističe da koncerti ili događanja na kojima se moraju sprovoditi mere fizičkog razmaka naprosto nisu finansijski održivi.

„Gaža nije gaža, festival nije festival ukoliko ne stojite rame uz rame sa svojim prijateljima“, rekao je Lord.

Mišljenja je, međutim, da bi pasoši za one koji su vakcinisani trebalo da budu izbor, a ne prisila, te da oni koji ih odbijaju treba da imaju mogućnost da prilikom posećivanja društvenih događanja, poput koncerata, mogu na ulazu napraviti brzinski test na koronavirus.

Među onima koji razvijaju „kovid pasoše“ su biometrijska firma iProov i firma za kibernetičku sigurnost Mvine, a te su firme dobile i novčanu pomoć britanske vlade. Sada te propusnice testira Britansko javno zdravstvo (NHS).

Osnivač i izvršni direktor iProofa Andrew Bud smatra da bi takve propusnice ili pasoši morali sadržati samo dve informacije: sliku osobe i potvrdu da je osoba s fotografije vakcinisana.

„Jedino što treba je povezati lice sa statusom o vakcinaciji, identitet osobe se ne mora znati“, rekao je Bud.

U SAD, dodaje, već postoje takve propusnice koje izdaju privatna zdravstvena osiguranja za posetioce sportskih ili ostalih događanja.

„Mislim da potvrde o vakcinaciji nameću važna društvena i politička pitanja. Naš je posao omogućiti tehnološku bazu za izradu kovid pasoša ili potvrda (…) nije na nama da sudimo je li to dobra ili loša ideja“, kazao je Bud.

Upozorava, međutim, da bi moglo doći do diskriminacije, privilegija za određene grupe i isključivanja mladih koji su poslednji u redu za vakcinaciju. Nada se da britanska vlada uzima sve to u obzir i da pomno i pažljivo razmišlja o svim posledicama svoje buduće odluke po tom pitanju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar