Kovačević: Veliko interesovanje za dualno obrazovanje

Biznis 14. jan. 202119:33 > 20:207 komentara
Podeli:

Privredna komora Srbije pokrenula je specijalizovani veb portal na kojem zainteresovani poslodavci mogu da podnesu prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja. Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete doneće krajem aprila ove godine.

O deficitarnim zanimanjima i efektima dualnog obrazovanja za Infobiz je govorila Mirjana Kovačević, rukovodilac centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike.

Privredna komora Srbije pokrenula je specijalizovani veb portal na kojem zainteresovani poslodavci mogu da podnesu prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja. Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete doneće krajem aprila ove godine.

Mirjana Kovačević, rukovodilac centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike za Infobiz kaže da je za sledeću školsku godinu predviđen je 51 obrazovni profil, u okviru toga, 24 trogodišnja, 27 četvorogodišnjih i 5 novih profila: tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, trgovinski tehničar, tehničar štampe, stolar i obućar.

„Pokretanje novih profila zavisi od interesovanja privrede-sagledava se koji su deficitarni kadrovi ili kod kojih je došlo do promena, koji su nastali, a koji nestali. Uzima se u obzir i aspekt bezbednosti učenika na radu, a jedan model obrazovanja ne uvodi se za potrebe jedne kompanije, već više kompanija iz jedne oblasti. Na kraju godine se sve te informacije prikupe, u skladu sa prijavama poslodavaca za učešće u sistemu dualnog obrazovanja i otvaraju se potrebni profili. Učenici primaju naknade dok uče kroz rad, a najveća motivacija je svakako mogućnost da dobiju posao odmah posle završene škole“, rekla je Kovačević.

„Više od 4.000 učenika završilo je obrazovanje na ovaj način, 70 odsto njih je našlo posao u struci, a polovina je našla je posao baš u kompaniji u kojoj su učili kroz rad“, dodaje ona.

Dualno obrazovanje uspešno primenjeno u opštini Svilajnac

U opštini Svilajnac, dualno obrazovanje uspešno je primenjeno kao model, u saradnji sa školama i privredom.

„Opštinsko rukovodstvo već 12 godina ima koncept da se deca iz naše opštine školuju u Svilajncu, zapošljavaju u Svilajncu i grade svoje porodice u Svilajncu. Tako je prošle godine, kada su mnoge kompanije otpustile svoje radnike, devet učenika prve generacije školovane u sistemu dualnog obrazovanja u Svilajncu dobilo ugovore za svoj prvi posao u svilajnačkim fabrikama u kojima su obavljali praksu“, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

„Kroz programe zapošljavanja, dualnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i jačanjem privrede, podižemo standard građana, a sve je to preduslov i za osnivanje porodice. Danas u Svilajncu imate brojne strane investitore i ljudi mogu, ne samo da se zaposle nego i da biraju gde da se zaposle“, istakao je on.

„Mladi ostaju u gradu, nalaze dobro plaćen posao, a druge mere koje opština primenjuje već godinama dovele su i do bejbi buma, u gradu je rodjeno 30 beba više nego prošle godine“, zaključio je Milanović.

Komentari

Vaš komentar