Kovačević: Novi paket pomoći – čist populizam, kredite će vraćati naša deca

Biznis 28. jan 202117:27 > 17:346 komentara

Novi paket ekonomske pomoći je čist populizam, kazao je za N1 Vladimir Kovačević iz Narodne stranke i dodao da taj novac nije budžetski, već će se obezbediti iz kredita, a njih će, kako kaže, vraćati unuci tih penzionera koje vlast pokušava da zadrži kao svoje biračko telo ovim novim setom mera.

Još jedan paket pomoći zbog posledica pandemije koronavirusom je pred nama. Ovaj put manje izdašan nego ranije. Tri meseca manje firme dobijaće po polovinu minimalca, a tokom godine građani će dobiti 60 evra u dve tranše, dok će stariji sugrađani dobiti jiš 50 evra iz budžeta.

„Nema sumnje da se radi o jednom populističkom paketu. Duh vladajuće stranke se promenio, nekada smo mi ekonomisti mogli da kažemo da je on bio domačinski, da je budžetski deficit bio tri posto i da su bila stvarno upasovana planiranje rashoda sa prihodima. Ali, duh vladanja se promenio, vuče ka populizmu i novi paket ekonomskih mera nije ništa drugo nego čista populizam“, kazao je Kovačević u Danu uživo na N1.

POVEZANE VESTI

Nove mere su, kaže, mamac za lojalnost.

„Imamo 1,7 miliona penzionera, kojima treba da bude uručeno 110 evra, a ostali 30 plus 30 evra. Mi to cenimo kao čist populizam, mamac za lojalnost i to kad se podoli na rate onda tu duh ekonomskih mera zapravo nije pomoć privredi nego održavanje pažnje lojalnom biračkom telu koje je nekada bilo usmereno ka SPS-u, a danas ka SPS-u i SNS-u“, smatra gost N1.

Te kredite će vraćati buduće generacije, dodao je.

„I ranije je bilo reči da je država podelila po 100 evra svakom građaninu, verujem da mnogima taj novac znači, ali iz ugla budućnosti naše dece i unuka tih penzionera, trebamo biti ozbiljni i da kažemo – neće dobro biti, buduće generacije će platiti ove mere. Osnovni izvor finansiranja nije srpski novac, kako Vučić kaže, već su to kreditna sredstva“, naglasio je Kovačević.

Na pitanje da li je malo ili puno tih 30 evra pomoći, odgovara da su – skupi.

„Ako treba da idemo u EU, ako treba da uporedimo tih 30 evra sa prihodima kojima stremimo, a pričali smo da su 500, 600, 700 evra za pojedine grupe, šta je tih 30 evra? To su socijalne kategorije… Naravno da je situacija teška, ali narodu treba reći – bolje se suzdržati, da stegnimo kaiševe, pravimo platformu za bolju budućnost, a sad pričamo o 30 evra, šta se može s tim parama“, ocenio je Kovačević.

Prema njegovim rečima, novac treba usmeriti ka ugroženim sektorima.

„Imate frizerske salone u stanovima, zabave po stanovima, užurbano se prelazi iz legalnog biznisa u crne vode, jer ljudi se spasavaju… A te mere za privrednike moraju biti i pravovremene. Zbog toga sam i kritikovao krutost Narodne banke Srbije“, kazao je Kovačević.

Komentari

Vaš komentar