Kosovo i SAD potpisali Sporazum o podsticajima za investiranje

Biznis 31. dec. 202015:033 komentara
Podeli:
Grenel Hoti
Izvor: N1

Premijer Kosova Avdulah Hoti i američki ambasador u Prištini Filip S. Kosnet potpisali su novi Sporazum o podsticajima za investiranje (SPI), koji omogućava Američkoj međunarodnoj razvojnoj finansijskoj korporaciji (DFC), američkoj razvojnoj banci, slanje čitavog niza finansijskih proizvoda na Kosovo.

„Drago nam je što DFC uspostavlja SPI između Kosova i Sjedinjenih Država, što učvršćuje američku posvećenost proširenju finansijskih alata dostupnih za razvoj kosovske ekonomije, posebno njenog privatnog sektora“, rekao je zamenik potpredsednika DFC-a i generalni direktor zapadnog Balkana i Egejskog mora Džon Jovanović i dodao da vidi veliki potencijal DFC-a za pomoć u mobilizaciji investicija koje stvaraju radna mesta i podržavaju razvoj za narod Kosova.

Američki zakon nalaže bilo kojoj zemlji, uključujući Kosovo, da sklopi SPI sa Sjedinjenim Državama kako bi DFC obezbedio čitav asortiman njegovih finansijskih proizvoda, koji uključuje finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantove za tehničku pomoć.

Današnje potpisivanje usledilo je nakon poseta Kosovu u septembru izvršnog direktora DFC-a Adama Bolera. Tokom te posete, Boler je potpisao zajedničku izjavu sa Hotijem za proširivanje fokusa DFC-ovih investicija na Kosovu za jačanje transportne infrastrukture, energije, tehnologije i ostalih industrija.

Komentari

Vaš komentar