KORS: Narodna banka Srbije da ne otkupljuje zlato od Ziđina

Biznis 02. jul. 202111:4610 komentara
Podeli:
Ziđin
Izvor: N1

Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) uputila je zahtev Savetu guvernera Narodne banke Srbije (NBS) da ne otkupljuje zlato od firme Ziđin dok ta kompanija ne počne da se u potpunosti pridržava zakona Srbije.

Povezane vesti:

„S obzirom da nas je prethodno NBS obavestila da kupuje zlato od firme Ziđin po svetskim tržišnim cenama, smatramo da je nedopustivo da istovremeno Srbija naplaćuje rudne rente ispod svetskog proseka“, navedeno je saopštenju.

Kako je saopšteno, NBS ne treba da otkupljuje zlato po svetskim cenama jer Ziđin takođe odbija da od građana Srbije po tržišnim cenama kupuje imanja na čijoj zemlji otvara, proširuje rudnike i gradi proizvodne kapacitete.

„‘Ziđin ne samo što odbija da kupuje zemlju naših ljudi po tržišnoj ceni, već odbija da prihvati i dodeljenu cenu poreske uprave“, stoji u saopštenju.

Udruženje KORS dodalo je da Ziđin tera meštane u duga i skupa suđenja „kao da su oni dužni da poklanjaju dedovinu“.

„Kada Ziđin bude takođe kupovao imanja po tržišnim cenama, kada bude izvršavao svoje obaveze po svetskim tržišnim aršinima, kada bude povećavao, a ne smanjivao angažovanu radnu snagu srpskih radnika, onda može da bude govora o otkupu našeg zlata od Ziđina po svetskim tržišnim cenama“, naveli su iz KORS-a.

Zatraženo je i da se ovaj zahtev nađe kao tačka dnevnog reda sledećeg zasedanja guvernera NBS i da se odluka ovog korektivnog organa javno objavi.

Komentari

Vaš komentar