Korona kriza ugrozila turizam, gubici veliki, pogled uperen u državu i EU

Biznis 04. mar. 202123:174 komentara
Podeli:

Ugostiteljski objekti, turistički radnici i agencije, gotovo da uopšte ne rade od marta 2020. godine, kada se koronavirus pojavio u Srbiji. Otkazano je više od 100.000 aranžmana nakon toga. Procene s kraja prethodne godine pokazivale su da će gubici u tim oblastima iznositi skoro milijardu evra. Pomoć države u iznosu od nekoliko minimalnih plata dobile su turističke agencije, ugostiteljski objekti, ali ne i turistički vodiči.

„Nas angažuju po poslu i u zavisnosti od znanja jezika i to je ono što možda dovodi do zabune i nas pomalo, posle godinu dana i čitave ove situacije iritira da se stalno pominje kako mi opet dobijamo pomoć a zapravo nijednom je nismo dobili“, kaže Milen Lenasi, turistički vodič.

Predviđanje da će, posle 2020. u kojoj su zabeleženi najgori rezultati u istoriji, sa gubitkom od preko 1,5 milijardi evra u celokupnom ugostiteljskom sektoru, 2021. godina biti komplikovana i da bez dodatne pomoći države hotelijerska industrija neće opstati, izneo je nekoliko puta direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije Georgi Genov.

Pomoć očekuju i od Evropske unije.

„Mi očekujemo veliku pomoć od strane Evropske unije, koja će se podeliti i hotelima i privatnom smeštaju kako bi pomogli hotelsku industriju da bolje funkcioniše. Sve je jasno propisano i postoje protokoli koji se moraju poštovati i 130 hotela je sertifikovano“, rekao je Genov.

U Srbiji je u januaru ove godine registrovano 35 odsto manje noćenja turista nego istog meseca prošle godine, objavila je Turistička organizacija Srbije.

Od ukupnog broja, 78 odsto su ostvarili domaći turisti.

Broj noćenja stranih turista, od početka 2020. godine pao je za 67 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Država je, u okviru trećeg paketa mera za ublažavanje posledica epidemije koronavirusa, obezbedila sredstva za sektor turizma, gde je, prema informacija iz Asocijacije turističkih agencija, skoro 60 odsto ljudi ostalo bez posla.

Komentari

Vaš komentar