Koordinaciono telo za sprečavanje pranja novca: Izveštaj Vladi do kraja juna

Biznis 08. jun. 202116:034 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je danas sednicom Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, na kojoj je dogovoreno formiranje stručnih timova koji će se baviti posebnim oblastima, a telo bi do kraja meseca trebalo Vladi Srbije da dostavi i izveštaj o radu.

Dogovoreno je i formiranje stručnih timova koji će se baviti posebnim oblastima, odnosno pitanjima od posebnog značaja kada je u pitanju borba protiv pranja novca, finansiranja terorizma i proliferacije, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Na sednici je konstatovano i da je u toku proces sprovođenja nacionalne procene rizika, koji je u završnoj fazi.

Do sada je održano više od 50 neposrednih sastanaka i na desetina onlajn sastanaka Stručnog tima za nacionalnu procenu rizika, a u procesu učestvuje više od 210 predstavnika državnih institucija, kao i privatni sektor.

Pročitajte još:

Neke analize rizika se samo ažuriraju, na primer za pranje novca i finansiranje terorizma, a neke se rade po prvi put, poput analize rizika od virtuelne imovine i od širenja oružja za masovno uništenje, dodaje se.

Sve aktivnosti i mere koje sprovodimo u okviru Koordinacionog tela su nam značajne jer se i na taj način uvodi red u finansijski sistem, pruža se sigurnost investitorima, podiže se poverenje međunarodnih finansijskih institucija i kreditora, rekao je Mali.

Srbija je posvećena sprovođenju Strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i pratećeg Akcionog plana, a sve kako bi se zaštitila privreda i finansijski sistem države, od svih opasnosti koje uzrokuju pranje novca i finansiranje terorizma, istakao je Mali.

Komentari

Vaš komentar