Još bez odluke Komisije, reakcije na Telekom-Telenor i iz Evrope

Biznis 02. feb 202119:16 > 19:27

Komisija za zaštitu konkurencije još nije odlučila da li je nadležna za sporazum Telekoma i Telenora, saznaje N1. Na plan da se ugase slobodni mediji reagovao je i NUNS - navodi da će najavljeni sporazum uvećati već postojeći monopol države u medijskoj sferi. Slučajem Telekom i Telenor bave se i strane međunarodne ogranizacije koje upozoravaju na poslovanje PPF-a, pod kojim posluje i Telenor u Srbiji.

Telekom danas ćuti. N1 televizija ne dobija odgovor na zahtev za intervju sa direktorom Telekoma Vladimirom Lučićem koji se oglasio na provladinim medijima.

Odgovorila nam je Komisija za zaštitu konkurencije gde se sporazum trenutno nalazi i saopštila da još nije ništa odlučila.

„Pitanje koje se tiče utvrđivanja nadležnosti Komisije za postupanje po bilo kom primljenom podnesku je u suštini proces koji podrazumeva kompletnu analizu raspoloživog materijala, te konsultacije i saradnju sa drugim organima i/ili organizacijama i telima“, navodi Komisija.

POVEZANE VESTI

Međutim Evropa ne ćuti. U izveštaju međunarodne organizacije Višegrad insajt pod naslovom Srpsko tržište telekomunikacija je najveća meta PPF-a pod kojim posluje Telenor navodi se da je strategija tog konglomerata usklađivanje poslovanja sa interesima vlasti.

U istom izveštaju objašnjava se da sporazum Telekoma i Telenora, koji ne skriva cilj da se SBB istisne sa tržišta, ima pažnju i u Sloveniji, gde PPF kontroliše ključne medije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava se da će sporazum Telekoma i Telenora uvećati već postojeći monopol države u medijskoj sferi.

„Telekom se do sada mešao u medijsku sferu, iako je to zakonom zabranjeno i faktički upravlja sa nekoliko televizijskih kablovskih stanica novinama i to je nešto što je nedopustivo. Nama bojazan izaziva i to što je sadašnji vlasnik Telenora češki biznismen pokazao svojim delovanjem da zna da ugrozi slobodu medija u Češkoj i Sloveniji. I ovo nam šalje signal da su sve radne grupe u kojima učestvujemo samo paravan za EU i navodni put Srbije o priključenju, svi ti dokumenti su mrtvo slovo na papiru“, ocenjuje Željko Bodrožić, iz NUNS-a.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić prethodnih dana govorio je kako će svi operateri dobiti istu ponudu od Telekoma međutim to se nije dogodilo, a ugovor sa Telenorom sklopljen je tajno u decembru.