Komercijalna i zvanično prodata – za Srbiju 450 miliona evra

Biznis 30. dec 202015:1324 komentara
Podeli:
Siniša Mali NLB
Izvor: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i zastupnik Nove Ljubljanske banke (NLB) Branislav Marić, potpisali su "Ugovor o prenosu akcija" između Srbije i slovenačke banke, čime je okončan proces prodaje 83,23 odsto akcija Кomercijalne banke Beograd, a u državni budžet je uplaćeno 395 miliona evra.

Mali je rekao da je za finansijski i bankarski sektor Srbije „danas veliki dan“, jer je „završena važna transakcija“.

Povezane vesti

Ocenio je da je postupak prodaje Komercijalne banke transparentan i profesionalan, objavilo je Ministarstvo finansija.

„Pored 395 miliona evra koje su danas uplaćene u budžet Republike Srbije, podsetiću vas i da je u budžet ranije uplaćeno oko 60 miliona evra, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosi na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu“, rekao je ministar finansija.

Dodao je da je sa završetkom svih transakcija, Srbija od prodaje Кomercijalne banke ima ukupno 450 miliona evra prihoda.

„Dobili smo cenu koja je iznad gornjeg ranga procene vrednosti banke, koju je izradio naš finansijski savetnik ‘Lazard’ i možemo da budemo veoma zadovoljni“, naveo je Mali.

Prodaja Komercijalne banke, po njegovim rečima, pokazatelj je da strani investitori i dalje veruju u Srbiju i pored svih izazova i krize sa kojom se ove godine suočava ceo svet.

Sa ovom investicijom, istakao je, ukupan priliv stranih direktnih investicija u Srbiji u 2020. godini iznosiće skoro tri milijarde evra.

Napomenuo je da je deo sredstava od prodaje Komercijalne banke namenjen za vraćanje starih i skupih dugova iz 2012. godine.

„Mi smo dobili saglasnost Vlade Azerbejdžana da sredstva od prodaje Komercijalne banke budu upotrebljena za prevremenu otplatu azerbejdžanskog kredita, čiji je rok dospeća 2027. godina. Tim kreditom je finansirana izgradnja autoputa Ljig-Preljina, a njegov iznos je bio 300 miliona evra, sa kamatom od četiri odsto. Ukupno stanje duga na današnji dan iznosilo je 172,7 miliona evra i to je u celosti otplaćeno“, rekao je ministar finansija.

Naveo je da je prevremenom otplatom tog duga Srbija uštedela 25,9 miliona evra od kamata koje bi plaćali do dospeća 2027. godine.

„Nakon prevremene otplate, udeo javnog duga u BDP biće 57,8 odsto na nivou opšte države, odnosno 56,8 odsto na centralnom nivou“, naglasio je ministar finansija, ističući da je Srbija u teškoj godini uspela da zadrži makroekonomsku stabilnost i da održi javne finansije pod kontrolom.

Sve to je, ocenio je, doprnelo da „imamo najbolje rezultate u Evropi kada je reč o privrednom rastu, pa će Srbija ovu godinu završiti sa najmanjim padom u Evropi“.

Ministar veoma zadovoljan prodajom

Ministar je zahvalio svima koji su učestvovali u postupku prodaje akcija Komercijalne banke i istakao da je veoma zadovoljan što je tako ozbiljna finansijska institucija koja ima strategiju i viziju, kao što je NLB grupacija, prepoznala interes u kupovini akcija Кomercijalne banke.

Predsednik Uprave NLB, Blaž Brodnjak, poželeo je kolegama iz Komercijalne banke dobrodošlicu u NLB Grupu.

„Takođe smo i izuzetno ponosni što smo ovaj proces akvizicije doveli do kraja u skladu s rokovima koje smo predvideli u trenutku potpisivanja. Ova transakcija je još jedna važna tačka u okviru transformacije NLB Grupe u regionalnog šampiona“, ocenio je Brodnjak.

Naveo je da taj korak neće izmeniti celokupni strateški fokus NLB Grupe, niti će uticati na njenu viziju: „Posvećeni smo izgradnji moderne, digitalizovane i efikasne banke i tome da postanemo vodeća banka na srpskom tržištu do 2025. godine“.

„Nastavićemo da podržavamo širu zajednicu i cilj nam je da doprinesemo boljem kvalitetu života u regionu kroz odgovoran i održiv pristup poslovanju, kao i ulogu koju imamo u društvu kao sistemska institucija“, naglasio je predsednik Uprave NLB.

Istorijat

Proces nalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku počeo je javnim pozivom 31. maja 2019. godine. Investiciona banka „Lazard“ koja je bila savetnik Srbije u tom procesu, kontaktirala je 28 finansijskih institucija širom sveta, od čega su polovina bile banke, a druga polovina investicioni fondovi.

Od tog broja, šest je poslalo pisma o zainteresovanosti, a potom su najpre stigle četiri neobavezujuće ponude, a zatim i tri obavezujuće, od kojih je najbolja bila ponuda NLB.

Prodato je 83,23 odsto običnih akcija banke za iznos od 387,02 miliona evra, uvećano za kamatu po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje, za period od 1. januara 2020. godine do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega je država Srbija imala 32 miliona evra prihoda.

Dodatno, bila je predviđena i isplata dividendi iz ranijih godina, čime je Srbija imala 27 miliona evra prihoda.

Privatizacija Кomercijalne banke je deo sporazuma Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Komentari

Vaš komentar