Koliko se građana i na šta žalilo NBS: Za tri godine rešena 3.421 pritužba

Biznis 16. mar. 202212:20 > 12:421 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je u periodu od 2019. do kraja prošle godine rešila 3.421 pritužbu građana i pravnih lica - korisnika finansijskih usluga, da je u 929 slučajeva uočena nepravilnost otklonjena tokom postupka i da je tako umanjila dug ili vratila korisnicima finansijskih usluga oko 60 miliona dinara.

U istom periodu, prema rečima direktora Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usloga NBS Bojana Terzića, sprovedena je 21 kontrola davalaca finansijskih usluga, odnosno banaka, osiguravača, lizing kompanija, dobrovoljnih penzijskih fondova i pružalaca platnih usluga.

Pročitajte još:

„Izdato je devet pismenih opomena i izrečeno sedam novčanih kazni, i to za kršenje propisa kada je reč o računima građana, predugovornom informisanju, oglašavanju, novčanim transakcijama i kreditima, a efekat takvog postupanja NBS u korist korisnika vredan je oko 180 miliona dinara“, rekao je Terzić.

Kao primer postupanja NBS u konkretnim slučajevima, ukazao je na slučaj kada je, po prigovoru korisnice, utvrđeno da je jedna banka imala diskriminatoran stav prema porodilji, i onemogućila joj da koristi kreditni proizvod zato što je, tokom porodiljskog odsustva, umesto zarade primala naknadu zarade.

"Mi smo banci naložili da toj porodilji omogući da koristi taj proizvod, da joj se izvini i da joj omogući simboličnu naknadu", rekao je Terzić.

Naglasio je da Sektor za zaštitu korisnika finansijskih usluga u proseku za 30 dana rešava slučajeve po pritužbi građana i pravnih lica.

U slučajevima zloupotrebe platnih kartica, Terzić je skrenuo pažnju na "podeljenu odgovornost" banaka i korisnika kartice.

"Ako korisnik ne čuva PIN uz karticu, ako je ona zloupotrebljena na internetu, ali se vidi da on nije imao nameru plaćanja - banka snosi gubitak viši do 3.000 dinara", rekao je Terzić.

On je upozorio građane da ne mora da dođe do krađe kartice da bi ona bila zloupotrebljena.

"Jedan korisnik je video da su tokom noći stigle notifikacije da je izvršeno plaćanje njegovom karticom, ali nije već tokom noći reagovao i prijavio banci problem, već ujutru - zato smo mi, pošto je banka prigovorila da nije na vreme prijavio zloupotrebu, zauzeli stav da nije njegova dužnost da dežura noću, i da je postupio kako treba, pošto je reagovao kada je postao svestan problema", ispričao je Terzić još jedan slučaj iz prakse NBS.

Kristina Buha iz Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usloga NBS ukazala je na slučajeve kada je centralna banka reagovala na reklamne poruke banaka, a koje nisu bile u skladu sa propisima.

"Recimo, banka reklamira izuzetno nisku kamatnu stopu, ali ne naglasi koliko traje ta promotivna ponuda i onda koristnici odlaze u tu banku, a ne znaju da je ona, recimo, trajala samo desetak dana", navela je Buha i istakla da su kazne za takvo postupanje banaka između 80.000 i milion dinara.

"Uglavnom su izricane kazne bliže gornjoj granici", naglasila je Buha.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković istakla je na predstavljanju Izveštaja o radu NBS u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga da NBS posao u toj oblasti "radi u tišini", što je, prema njenim rečima, dovelo do toga da građani ne znaju dovoljno o tome.

"Konzervativnost institucije kakva je NBS i rad u tišini ponekad prelazi u vrstu skromnoti koja ostavlja javnost u neznanju, a ono što je nama važno je da građanima približimo našu ulogu, kao i mogućnost da oni zaštite svoje interese na najbolji način", rekla je Tabaković u uvodnom obraćanju.

Podsetila je i na izreku "obećaj previše i eto ti nevolje".

"Na nama je da pokažemo građanima da očekuju moguće u ovoj oblasti, kao i da NBS radi u interesu građana", rekla je Tabaković.

Guverenerka i predstavnici Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga pozvali su građane da se upoznaju sa mogućnostima koje nudi taj sektor, osmišljen da bude "preventivna reakcija" NBS na negativne pojave.

"Mi u NBS ne govorimo građanima u kojoj banci da podignu kredit, ili u kojoj valuti da štedite, ali zato objavljujemo podatke o visini kamatnih stopa ili isplativosti štednje u dinarima i stranim valutama", poručila je Tabaković

Komentari

Vaš komentar