Kolike kamate plaćamo na minuse po računima: Cena od 9,67 do 76,98 odsto

Biznis 27. mar 202111:07 > 11:127 komentara
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Na hiljadu dinara dozvoljenog minusa banci godišnje platimo i po 370 dinara na ime kamate, a ako je reč o nedozvoljenom minusu, kamata na hiljadu dinara "u crvenom" ide i do 769 dinara. Ovo, naravno, pod uslovom da je tekući račun tokom cele godine u minusu. Poslednji objavljeni podaci Kreditnog biroa pri Udruženju banaka Srbije, pokazuju da građani Srbije na ime ove pozajmice po tekućim računima imaju odobreno ukupno 44 milijarde dinara, dok prema statistici Narodne banke Srbije, od toga koriste - 18,95 milijardi dinara.

Prekoračenje po tekućem računu, odomaćeno nazvano „dozvoljeni minus“ i dalje nema konkurenciju u vrhu najskupljih bankarskih pozajmica.

Najprostijom računicom, pod pretpostavkom da su korisnici tekućih računa tokom cele godine u minusu od 18,95 milijardi dinara, i uz primenu prosečne kamatne stope od 29,29 odsto na dozvoljena prekoračenja, dobija se godišnji iznos kamate od čak – 5,55 miljardi dinara.

To je oko 47 miliona evra koliko godišnje izdvajamo za ovu vrstu pozajmice.

Kamatne stope na dozvoljene minuse, prema poslednjim dostupnim podacima Narodne banke Srbije za februar mesec, kreću se od 9,67 odsto pa do 37,14 odsto godišnje, u zavisnosti od banke.

Još je veća cena za „probijanje granice“ kada zatezne kamatne stope umeju da dostignu gotovo 77 procenata – konkretno, jedna banka naplaćuje kamatu po stopi od čak 76,98 odsto godišnje za nedozvoljeni minus.

Kada se ovi procenti „uproseče“ na nivou celog bankarskog sektora, dobija se prosečna cena korišćenja dozvoljenog minusa od 29,29 odsto, i onog nedozvoljenog  od – 35,07 odsto.

Koliko smo u minusu

Kreditni biro u svom izveštaju navodi da je iznos dozvoljenog prekoračenja po tekućim računima na kraju februara ove godine bio 44 milijarde dinara. Kada se ta suma uporedi sa iznosom koji je  „izračunala“ Narodna banka Srbije za isti mesec, očigledna je ogromna razlika: 44 milijarde dinara na kraju februara po Kreditnom birou, naspram nepunih 19 milijardi dinara na kraju istog tog meseca, po statistici NBS.

Kako za portal N1 objašnjavaju u centralnoj banci – veći iznos odnosi se na ukupno odobrena sredstva, koja ne moraju nužno da se koriste, dok 18,95 milijardi dinara predstavlja iznos za koliko su građani bili u minusu na kraju prošlog meseca.

„Narodna banka Srbije primenjuje metodologiju koja je usklađena sa međunarodnim standardima (IFS, IMF-a i ECB-a) i jedini je zvanični proizvođač statističkih podataka u oblasti monetarne i finansijske statistike“, ističe Narodna banka Srbije u odgovoru na pitanja portala N1.

U statističkim pokazateljima NBS, konkretno u tabeli pod nazivom „Kamatne stope banaka na kredite odobrene stanovništvu, po vrsti, ročnosti i namenama – stanja po postojećim poslovima“, prikazani su, navode u centralnoj banci, podaci o prekoračenju po tekućim računima stanovništva dobijeni od banaka na osnovu knjigovodstvenog stanja poslednjeg dana u mesecu.

„Iznos iskorišćenog dozvoljenog prekoračenja po tekućim računima stanovništva u februaru 2021. godine iznosi 18,95 milijardi dinara i odnosi se na iznos korišćenih sredstava po odobrenim prekoračenjima“, ukazuju u NBS.

Sektor stanovništva, kako ističu, prema međunarodnim standardima, obuhvata građane, privatne preduzetnike, poljoprivredno stanovništvo (registrovana poljoprivredna gazdinstva) i neprofitne institucije koje pružaju usluge stanovništvu.

„Podatak koji je objavio Kreditni biro za februar 2021. godinu (44 milijarde dinara) prikazuje ukupan iznos odobrenih (potencijalnih) prekoračenja po tekućim računima koji su banke odobrile stanovništvu, ali ne i stvarno korišćen iznos tih prekoračenja. Podatak koji NBS objavljuje odnosi se na stvarne iznose prekoračenja korišćene od strane stanovništva“, objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

Poslednji dostupni zbirni podaci iz finansijskih izveštaja banaka predatih Agenciji za privredne registre su za 2019. godinu. Prema njima, banke su u godini pre pandemije i privredi i građanima naplatile 42 milijarde dinara neto na ime svih naknada i provizija.

Kada je reč o kamatama, banke su tokom 2019. u to ime naplatile – od svih dužnika i na ime svih kamata – 128,8 milijardi dinara neto.

Komentari

Vaš komentar