Koje su koristi od sporazuma sa Evroazijskom unijom i koja se poruka šalje EU

Biznis 11. jul. 202119:419 komentara
Podeli:

Evroazijska ekonomska unija ili EU? Jedni su nas prihvatili, a za druge još uvek nemamo uslove. Nakon što je portparol EU Peter Stano izjavio da bi Srbija morala da raskine Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, ukoliko bi pristupala EU, nameće se pitanje šta bi Srbija dobila, a šta izgubila tim potezom?

Ili Ili… Evropa ili Azija… EU ili sporazum sa Evroazijskom unijom. Deo EU i dalje nismo, ali deo trgovinskih sporazuma sa istokom od 10. jula – jesmo.

Međutim, poruka iz EU je – raskid sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom jedan je od uslova za pristupanje.

Povezane vesti

„Do trenutka pristupanja EU, Srbija mora da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini. To nije novi uslov, već opšte pravilo koje se primenjuje na sve države kandidate koje žele da se pristupe EU. Vlada Srbije prepoznala je evrointegracije kao strateški prioritet i to podrazumeva progresivno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, kaže Peter Stano.

Ekonomski, Srbija najbolju saradnju ima sa EU, tvrdi ekonomista Slobodan Aćimović. Preko 60 odsto ukupne trgovinske razmene ostvaruje se sa EU, dok je sa zemljama Evroazijske Unije taj procenat oko šest odsto.

„Jasna je stvar da ovaj sporazum sa Evroazijskom unijom ima manje ekonomske efekte nego sa EU. Videćemo šta će biti o tom potom. Naše je strateško opredeljenje EU, ali zašto bismo mi morali u ovom momentu da razmišljamo o raskidanju ugovora kada nismo ni blizu EU. Znate, to je takav uslov sada, a šta će biti za nekoliko godina sačekaćemo“, kaže Aćimović.

Svaka od tri strane svesna je takvih pravila u Evropskoj uniji, smatra novinar Boško Korkodelović. U pitanju je tvrdi, pozicija koju će zajednice imati u svetu.

„Radi se jednostavno o geostrateškom pozicioniranju Brisela za naredne godine i toga je Beograd veoma svestan. Insistrira da je prvi cilj članstvo u EU, ali da u međuvremenuima koliko toliko odrešene ruke da može da ostvaruje partnerske odnose i sa drugim zemljama u svetu, posebno sa onim zemljama sa koji je tradicionalno dobra“, kaže Korkodelović.

Korkodelović dodaje da su u Moskvi svesni tih prioriteta, pa smatra da to donekle ograničava investicije i stvara oprez u Rusiji.

Komentari

Vaš komentar