Ko vrši istraživanja bora i litijuma u Valjevu i šta kaže ministarka Vujović

Biznis 30. mar. 202116:23 > 17:5311 komentara
Podeli:

Upitana kakva su njena saznanja o dosadašnjim istraživanjima na terenu i navodnim namerama jedne kanadske kompanije da otvori površinski kop litijuma i bora kod Valjeva, ministarka Irena Vujović rekla je da ne postoji zahtev koji je tim povodom upućen ministarstvu na čijem je čelu. Lokalni odbor DS, s druge strane, tvrdi da će se sa eksploatacijom rude početi, prema njihovim saznanjima, već 2025. godine. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potvrdio je da se istraživanja litijuma i bora obavljaju na ovom području, uz periodične prekide, od 1997. godine.

„Čula sam za to, ali ne postoji za sada nikakav zahtev, tim povodom, upućen Ministarstvu za zaštitu životne sredine“, rekla je u Valjevu Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine u Vladi Srbije, odgovarajući na pitanje novinara kakva su njena saznanja o dosadašnjim istraživanjima na terenu i namerama kanadske kompanije Euro litijum da u dolini reke Kolubare otvori površinski kop litijuma i bora.

Ministarka je rekla i da je to sada sve nagađanje i da Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije dobilo još zahtev za izradu Strateške procene o uticaja na životnu sredinu.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, tom prilikom je potvrdio da se istraživanja litijuma i bora obavljaju na ovom području, uz periodične prekide, od 1997. godine ali o daljoj sudbini tih istraživanja i mogućem otvaranju rudnika litijuma i bora na području Kolubarskog okruga, na današnjem susretu sa novinarima, nije govorio.

Povodom nezvaničnih informacija o namerama kanadske firme, danas je u Valjevu konferenciju za novinare održao Gradski odbor Demokratske stranke. Prvi čovek valjevskih demokrata Zoran Jakovljević je rekao, prema saznanjima do kojih je došla njihova stranka, da su planovi kanadske kompanije Euro Litijum da sa eksploatacijom rude počne već 2025. godine.

„Prema do sada raspoloživim informacijama privatna kanadska kompanija Euro litijum je svoja istraživanja vršila na 32 lokacije u valjevskom kraju. Na području površine 16 km2 u blizini puta Valjevo-Lajkovac, duž reke Kolubare registrovane su velike zalihe litijuma i bora, oko sedam miliona tona litijum karbonata i 60 miliona tona rude iz koje je moguće izdvojiti bor, za koje tvrde da su su u ovom trenutku najbogatije u svetu“, rekao je Zoran Jakovljević i dodao da je prosečna dubina na kojoj je ruda nađena 275 metara i da kanadska kompanija planira da ovu rudu eksploatiše otvaranjem površinskog kopa.

Jakovljević je naglasio da je važno da građani znaju kako će taj rudnik uticati na prirodu svog kraja, na poljoprivredno zemljište, na podzemne i nadzemne vode, na vazduh koji udišu, a koji je već i sada previše zatrovan.

Valjevski pravnik Sreten Đorđević, specijalista u oblasti zaštite prava životne sredine, kaže da je Valjevo u formalno-pravnom smislu u boljem položaju od Loznice, gde je otvaranje rudnika litijuma ušlo u proceduru… Jer imamo priliku da se uključimo u postupke kojima bismo osporavali tu investiciju na području grada i zahtevali zabranu otvaranja rudnika litijuma i bora, rekao je.

„Mi imamo prostora da tražimo Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu i donošenje Prostornog plana područja posebne namene. Sada je pravi momenat da se mobilišu sve intelektualne snage i potencijali Valjeva, da se mobiliše lokalni parlament – ako brine o interesima svog građanstva, može da donese rezoluciju kojom se zabranjuje izgradnja rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa na našoj teritoriji“, kaže Đorđević.

Advokat Djordjević je izričit u tvrdnji da je ovde ekologija u ravni sa zaštitom zdravlja i života, da je ovde reč o opstanku naroda na području zapadne Srbije, od Valjeva preko Loznice i nizvodno Drinom.

„Svaka kuća u Valjevu je potencijalno ugrožena, kao i zdravlje i život svakog Valjevca. Sve je ugroženo do te mere da će ovde verovatno ako dođe do realizacije tih projekata, ostati pusta zemlja”, zaključio je Đorđević.

Komentari

Vaš komentar