Ko najviše zarađuje na uvoznim proizvodima – zašto je u Srbiji skuplje nego u EU

Biznis 08. avg 202219:0956 komentara
Podeli:

Trgovac najmanje utiče na poskupljenje proizvoda. Kada govorimo o rastu cena, treba da govorimo o rastu proizvođačkih i uvozničkih cena, to ima najveći uticaj na krajnju cenu uvoznih proizvoda, kaže Žarko Malinović, sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije, koji za Infobiz odgovara na pitanje - ko je glavni krivac što kupci u Srbiji neke proizvode plaćaju više nego potrošači u Evropskoj uniji.

„Naše tržište nije veliko, nemamo velike kapacitete pravljenja zaliha, već imamo situaciju u kojoj se nabavlja mala količina proizvoda i ne mogu se dobiti odgovarajuće cene, koje dobijaju veliki sistemi u inostranstvu koji pokrivaju tržište cele Evropske unije ili šire“, kaže Malinović.

Pročitajte još:

Oni, ističe, dogovaraju godišnju prodaju sa proizvođačem i dobijaju veće rabatne skale i sve ono što su prednosti velike nabavke.

„Zato su cene u inostranstvu povoljnije nego kod nas. Mi smo uvoznici male količine, te promene koje su se desile u proteklih godinu dana, poskupljenje energenata, transporta, i te kako utiču na cenu“, navodi Malinović.

Sagovornik Infobiza ističe da razume potrošače „koji na kraju vide samo maloprodavca i sav bes zbog poskupljenja usmere ka trgovcu“.

Ipak, podseća Malinović, najviše zarađuju proizvođač i distributer, a tek na kraju tog lanca je trgovac.

„Neki uslovno rečeno proizvođači koji su ‘must have’ u nekim kategorijama, imaju prilično veliki uticaj na trgovce u smislu pozicioniranja proizvoda. Tu su trgovinske marže jako male, a profitabilnost trgovca na tim proizvodima je – nećete verovati – od dva do pet odsto. Retko koji naš trgovinski lanac formira cene na nivou cele mreže, to je kod nas retkost“, kaže sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije.

On poručuje kupcima da je istraživanje pokazalo da se 95 odsto sredstava za higijenu i čišćenje kupuje na sniženjima.

„Preporuka je da ne budete impulsivan kupac, nego da potražite u kojoj radnji ćete naći najpovoljniju cenu“, poručuje Malinović i dodaje da je situacija sa cenom uvoznih proizvoda pokazala koliki je značaj domaće proizvodnje.

Komentari

Vaš komentar